Sociale voetbalbeurs in Kelders van Kuregem

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
16/05/2013
Tal van voetbalvedetten en beleidsmakers, maar vooral ook veel jonge voetballertjes en sociale voetbalorganisaties zijn te gast op de eerste sociale en educatieve voetbalbeurs The Football We Love.

W at hebben de Belgische voetbalbond, de Brusselse straatvoetballers, de Franse wereldkampioenen Lilian Thuram en Emmanuel Petit, de voetballende meisjes van FC Jeunesse Molenbeek, de persoonlijker raadgever van UEFA-voorzitter Michel Platini, de dakloze voetballers van de Homeless Cup, de makelaar van Christian Benteke, de voetbalorganisatie Paris Foot Gay en ex-Rode Duivel Mbo Mpenza met elkaar gemeen? Ze blazen allemaal gedurende vier dagen verzamelen in De Kelders van Kuregem, voor een geanimeerde beurs waarin voetbal eens anders wordt bekeken.

Toegevoegde waarden
The Football We Love is een initiatief van Brusselaar Olivier Guilbaud, een Fransman met een boon voor Brussel en de bal. Guilbaud is vastberaden om iedereen die met het spelletje bezig is te laten zien dat voetbal een toegevoegde waarde kan hebben. Hij nodigde tientallen organisaties en persoonlijkheden uit het voetbal uit naar Kuregem, waar iedereen die wil naar hen kan komen kijken en luisteren, maar ook gratis een balletje kan komen trappen of een tentoonstelling vol internationale voetbalmemorabilia kan komen bekijken. De bedoeling is dat The Football We Love een jaarlijks evenement wordt.

Olivier Guilbaud: "Ik houd van sport, maar ik maakte vroeger vooral tentoonstellingen (aan de slachthuizen zijn nog steeds de grote portretfoto's van zijn tentoonstellingsproject Mixtus te zien, red.). Ik ben slechts toevallig in de voetbalwereld beland, toen ik in 2006 met de UEFA begon samen te werken. Zo kreeg ik zicht op het internationale netwerk van hoge functionarissen, makelaars, clubleiders en spelers. Ik merkte daarbij dat veel mensen praten over waarden in het voetbal, terwijl ik vind dat voetbal weinig tot geen intrinsieke waarden heeft. Het is bijvoorbeeld niet zo omdat zwarten en blanken samen op een veld staan, dat er geen racisme meer is in het voetbal. Anders zou er bijvoorbeeld ook geen racisme zijn op de tram. Voetbal hoeft niet 'alleen maar' voetbal te zijn, maar dan moet je de waarden wel zelf toevoegen, en liefst op alle niveaus. Het is de bedoeling van deze beurs om die boodschap over te brengen."

Burgers met bal
Op The Football We Love wil Guilbaud mensen van kwaliteit samenbrengen die professionele instrumenten kunnen aanreiken en kinderen en opvoeders kunnen sensibiliseren. "Ik weet niet of we er de wereld mee zullen veranderen, maar toch beweegt er al heel wat op dit vlak. Het voetbal is als mondiale sport zo groot geworden dat het toevoegen van een sociale dimensie ook heel wat kan teweegbrengen. In sommige landen staat men natuurlijk al verder dan in andere. In de noordelijke landen staat het vrouwenvoetbal ver, in Engeland de strijd tegen racisme, in Duitsland de sociale rol van de clubs in de richting van de supporters. Volgens mij kan vooral de omkadering van de jeugd nog beter. Clubs moeten natuurlijk naar talent zoeken, maar niet iedereen voetbalt om een grote speler te worden. Waarom niet proberen om van die spelertjes ook goede burgers te maken? Voetbal is een sport die zich uitstekend leent om iedereen samen te brengen. Het feit dat de bal gewoon over de grond rolt, werkt ook figuurlijk nivellerend."

Er bestaan nog sociale sportbeurzen, maar die zijn gesloten en vooral bedoeld voor professionals. The Football We Love wil laagdrempelig zijn. "Daarom zitten we in De Kelders, in het hart van de stad, waar als het markt is honderden mensen passeren die voetballende kinderen hebben. Alle dagen worden er fairplayinitiaties georganiseerd, freestylewedstrijdjes en pannatoernooitjes. Je kan doorlopend de tentoonstelling bekijken en de stands bezoeken die bevolkt worden door de organisaties die voetbal op een sociale manier bekijken. Op mini-conferenties lichten die organisaties hun werking toe. Daar ontvangen we bijvoorbeeld ook Kismet Eris, de makelaar van Sinan Bolat en Christian Benteke, die zijn beroep komt uitleggen en vragen zal stellen over het morele aspect daarvan. Ook de conferenties met de grote actoren in het voetbal zijn voor iedereen gratis toegankelijk."

Benteke
Zowel de organisatie Sport and Citizenship als de Football + Foundation van de Belgische Voetbalbond en de Pro League werkten mee. Unicef is aanwezig, en de UEFA wordt vertegenwoordigd door William Gaillard, persoonlijke raadgever van voorzitter Michel Platini. Bij de kleinere organisaties ook het door RSC Anderlecht ondersteunde onderwijs- en integratieproject Fefa (Football, Eudes, Familles, Anderlecht), Vincent Kompany's vzw VICA, en PEPS-Sport dat inventaris biedt van de voetbalfaciliteiten in het gewest. Daarnaast ook internationale clubs (Olympique Marseille, Celtic Glasgow,...) en voortrekkers voor voetbalminnende mindervaliden (CAFE), gedetineerden (Rode Antraciet), holebi's (Paris Foot Gay), enzovoort.

Op woensdag 15 mei heeft de vooropening van de Beurs plaats met de Belgian Homeless Cup die om twee uur wordt geopend door Mbo Mpenza, en de officiële inhuldiging in aanwezigheid van Lilian Thuram en Emmanuel Petit. 's Avonds wordt de finale van de Europa League uitgezonden op een groot scherm.

The Football We Love, van 15 tot 19 mei,
van 14u tot 19u, De Kelders Cultureghem/Abattoir, Jules Ruhlstraat, Anderlecht, 02-511.90.55, www.thefootballwelove.com, www.facebook.com/TheFootballWeLove, www.abattoir.be, gratis

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni