'Sonja y Sven' ruilen stabiele job voor Argentijnse tango

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
22/03/2013
De meeste dromen zijn bedrog, luidt het bekende deuntje. Maar dat geldt niet voor Sonja Bruyninckx (32) en Sven Breynaert (30). Het Brusselse koppel gaf een paar jaar geleden hun stabiele job op om voluit voor hun passie te gaan: Argentijnse tango. En dat loont. Als Sonja y Sven laat het koppel zich opmerken, en vorige maand openden ze een eigen school in Laken.

"D e keuze om voluit voor dans te gaan was een sprong in het duister," vertelt Breynaert. "We hadden een carrière opgebouwd en eigenlijk kenden we die artistieke wereld niet goed. Je bent gewend om je werkdag om negen uur te beginnen en 's avonds thuis te komen. Dat werd helemaal overhoop gehaald. En we vielen terug op minder dan een derde van ons loon. Je gaat dan met een andere ingesteldheid leven, en kijkt op een andere manier naar bepaalde zaken."

Ze hadden altijd al gedanst - Breynaert hiphop en Bruyninckx ballet en jazz -, maar tot 2006 was er van Argentijnse tango geen sprake voor het koppel. Tot ze op vakantie de smaak te pakken kregen en zich inschreven voor een paar lessen bij La Tangueria. "Argentijnse tango wordt op het moment zelf geïmproviseerd, en de man neemt de leiding. De charme is dat er geen allesomvattende regelgeving is, geen vastgelegde structuren zoals bij ballroom. Elk individu creëert zijn eigen stijl. Neem vijftig koppels en je zult vijftig verschillende interpretaties zien."

"Vrij snel werd ons binnen de club gevraagd om een initiatieles te geven. Dat werd dan een vaste les per week. Later twee, en dat ging zo maar door. Het was plezant, en bleef creatief, tot we ons door de intensiviteit vragen stelden over de combinatie met onze job."

Drie jaar geleden groeide het idee om van hun passie hun werk te maken. Het koppel overwoog loopbaanonderbreking te nemen om een wereldreis te maken, maar besliste een jaar later definitief de sprong te wagen. "Is het elke dag rozengeur en maneschijn? Zeker niet, we hebben nu zelfs meer werk dan vroeger. Om gevraagd te worden voor optredens moet je heel wat ondernemen. De grens tussen passie en werk wordt klein. Dans heeft een andere betekenis gekregen. We zijn veeleisender geworden ten opzichte van elkaar en van onszelf. Het blijft plezier, maar er komt ook een zekere prestatiedruk bij. We gaan bijvoorbeeld nog altijd dansen om ons te amuseren, maar ook om ons te laten zien. Want je moet echt heel veel netwerken."

Vallen en opstaan
De losbolligheid in het uitgangsleven moet dus enigszins binnen de perken gehouden worden. "Twee of drie glazen wijn zijn voor mij uitgesloten, want dan verlies ik mijn evenwicht," merkt Bruyninckx op. En daar houdt ze zich aan. Intussen laat het koppel zich steeds meer opmerken en plukt het daar stilaan de vruchten van. "We zijn bijvoorbeeld naar een dansmarathon in Italië getrokken waar uitstekende dansers uit heel Europa samenkwamen," zegt Bruyninckx. "Je komt daar onder meer organisatoren van tangofestivals tegen, en zo bouw je netwerken op. En dat lukt vrij goed, want binnenkort mogen we in Kroatië op een van de grootste Europese festivals dansen."

"Dat we geen Argentijnen zijn, is geen nadeel. Begin dit jaar hebben we als enig Europees koppel op het grootste festival van Buenos Aires gedanst. We krijgen veel kansen. We hebben trouwens wel een link met Argentinië: onlangs hebben we vernomen dat de overgrootmoeder van Sven daar is geboren."

Eigen school
Vorige maand namen Bruyninckx en Breynaert een nieuwe stap in hun danscarrière met de opening van een eigen Argentijnse dansclub in Laken. Ze willen er hun ervaringen doorgeven, en bouwen zo ook zekerheid in. "Dit dekt toch een deel van onze kosten. Het evenwicht is plezant: reizen om te dansen en thuis toch een basis hebben waarop je verder kan bouwen. Reizen is nu nog de hoofdbrok van onze activiteiten, maar op termijn willen we van onze school een stabiele structuur maken. Het reizen zal niet altijd zo intensief blijven. Met de school hebben we dan iets in handen waarop we terug kunnen vallen."

"De danslessen gaan door op maandag en woensdag, en dinsdag geven we ook les in Brugge, bij Pasos de Brujas. De meeste festivals beginnen op donderdag, dus dan moeten we op reis kunnen vertrekken."

Spijt hebben de dansers niet van hun keuze. Al moeten ze wel toegeven dat het van buitenaf rooskleuriger lijkt dan het is. Ze moeten keihard werken, dag en nacht. Maar terug gaan werken voor een werkgever? "Dat zou niet meer lukken," besluit Breynaert. "Als dit niet lukt, moeten we iets anders zoeken waarin we zelfstandig kunnen zijn. Want het zal zeer moeilijk zijn om terug voor een werkgever te werken. Maar wie weet wat de toekomst brengt. Vijf jaar geleden had ik nooit gedacht dat we vandaag voluit voor de tango zouden leven. Het bewijst alvast dat als je de kansen grijpt die je in het leven krijgt, je iets kunt bereiken. Het zal wel met vallen en opstaan zijn, maar die les trek ik hieruit. Zeg nooit nooit in het leven."

Op 24 maart geeft het koppel een gratis initiatieles Argentijnse tango. Meer info op www.be-tango.com of via 0497/45.46.77.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni