Spektakel in het Machtensstadion: RWDM langs Lierse dankzij dol slot en 'spookgoal'

FVDE
28/02/2022

Een remontada om duimen en vingers af te likken. Maar dan wel eentje met een op z’n zachtst gezegd omstreden doelpunt. Zo kan je de wedstrijd van RWDM tegen Lierse Kempenzonen omschrijven, die in het laatste kwartier helemaal kantelde en RWDM een levensbelangrijke driepunter opleverde.

Minuut 81. Heel RWDM houdt de adem in wanneer Nicolas Rommens klaarstaat om een vrije trap aan te snijden. De stilstaande fases zijn dit seizoen immers hét handelsmerk van dit RWDM – het aantal keren dat een hoekschop of vrije trap van de Kempenaar een doelpunt inluidde, is intussen niet meer op de vingers van een hand te tellen. Ook nu? Via Le Joncour en een Liers been devieert de bal ei zo na in doel. Doelman Teunckens gooit zich plat en lijkt de bal net voor of op de lijn te stoppen.

De Molenbeekse spionkop en spelers spelen het gebruikelijke spelletje: handjes in de lucht en wat roepen, eerder tegen beter weten in dan uit overtuiging dat de bal wel degelijk over de lijn is gegaan. Tot de grensrechter zijn vlag de hoogte insteekt en scheidsrechter Brent Staessens niet anders kan dan het doelpunt toekennen. Het RWDM-publiek neemt het geschenk in ontvangst met een bevreemdende mengeling van ontzetting, vreugde en hilariteit.

RWDM - Lierse

| Het protest van Lierse mag niet baten: de gelijkmaker is een feit.

Offensief onmondig

Een kwartier eerder zag het er allemaal nog een stuk somberder uit voor de promotie-ambities van dit RWDM. De partij brak, na een zoutloze eerste helft waarin RWDM zijn overwicht niet wist te verzilveren, na de rust volledig open. De eerste grote kans was nog voor Lierse, nadien zette RWDM Teunckens een paar keer aan het werk. RWDM domineerde licht, maar botste offensief op zijn limieten. Het ontbreken van smaakmaker Lenny Nangis wegens ziekte liet zich voelen. Thomas Ephestion, die de voorbije weken meermaals zijn technische klasse etaleerde, viel nu vooral op door oeverloos lang te lopen met de bal aan de voet en door zo nu en dan te willen uitpakken met mislukte pasjes buitenkantje voet. Ook de kwieke winger Zakaria El Ouahdi zat niet echt lekker in de wedstrijd. En Igor De Camargo wordt nog te weinig in stelling gebracht, ook al draagt hij met zijn kopkracht en spelinzicht wel zijn steentje bij.

En het bleef oppassen voor de counters van Lierse, en al zeker met een ex-RWDM’er tussen de lijnen. De mop onder RWDM-supporters is dat ze voor de aftrap altijd even het wedstrijdblad bekijken om te bekijken wie er bij de tegenstander rondloopt die in het verleden ook het shirt van RWDM droeg. De ervaring leert hen immers dat het meestal net die jongen is die de weg naar de netten vindt. En inderdaad: Yvan Yagan, die vorig seizoen niet kon doorbreken bij RWDM, werd iets voorbij het uur volledig vergeten door de Molenbeekse defensie. Hij was eerder op de bal dan doelman Defourny, en Le Joncour was niet meer op tijd terug om de bal nog uit doel te tackelen: 0-1.

RWDM zette een gehaast slotoffensief op poten. Trainer Vincent Euvrard gooide meteen drie aanvallers in de strijd. El Ouahdi trapte een nauwelijks te missen kans op de gelijkmaker naast, Teunckens zat er goed tussen toen de ingevallen William Togui zijn kans waagde.

En toen kwam minuut 81. Het zou hét kantelmoment van de partij blijken, en misschien zelfs van het hele seizoen? De ziedende Lierenaren verloren zich nadien in hun frustratie, vergaten te voetballen en keken toe hoe trainer Tom Van Imschoot naar de tribune werd verwezen.

Het moment van William Togui

RWDM rook bloed. Vorige week in Beveren incasseerde RWDM nog een nederlaag in de slotminuut, nu waren de rollen omgedraaid. Togui zocht de eerste paal op bij – hoe kan het ook anders – een hoekschop van Rommens en kopte heerlijk overhoeks binnen. Het stadion ontplofte.

Nog geen minuut later mocht ook die andere invaller, Kevin Nzuzi, zijn moment in de schijnwerpers opeisen. De Fransman is nog altijd de topschutter van dit RWDM, maar verloor na een blessure en de wintertransfers zijn plek. Met een puike individuele actie die hij zelf via de paal binnen knalde, bewees hij dat Euvrard toch maar best nog even rekening met hem houdt.

Over de gelijkmaker van RWDM zal nog heel wat inkt vloeien. Maar de drie punten blijven tellen, en zo maakt RWDM de uitschuiver van vorige week in Waasland-Beveren goed. De Brusselaars lopen immers opnieuw vijf punten weg van Beveren. En dat terwijl er toch nog werk aan de winkel blijft: het blijft voor de roodhemden moeilijk om een tegenstander echt helemaal weg te blazen. Op een echte ‘referentiematch’ om de promotiemissie kracht bij te zetten, blijft het wachten. Maar wie vijf van zijn zeven wedstrijden in 2022 wint, hoeft natuurlijk niet te klagen. Er resten RWDM nog zes finales om die felbegeerde tweede plek veilig te stellen.