Spelenderwijs steeds hoger

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
21/11/2011
Kinderen zijn gek op spelen en ravotten, en in de Brockzaal hebben ze een waar speel- en klim­paleis te hunner beschikking. Jongeren uit de buurt klimmen er vol plezier de muren op.

"De Brockzaal was aanvankelijk een avonturenzaal voor de jongeren," vertelt Said Ait Ichou (31), begeleider van de zaal en van club Boulderbrock. "In 2000 sloegen we een nieuwe richting in dankzij de samenwerking met Buurtsport, en vandaag is het een echte klimzaal. We zijn nu ook al een paar jaar lid van de klimfederatie De Bergstijgers. Dat is een kwaliteitslabel dat ons tegelijkertijd heel wat voordelen biedt. Zo kunnen we onze kinderen elk derde weekend van de maand een uitstapje naar bijvoorbeeld Wallonië aanbieden om in de rotsen, in het 'echt', te klimmen."

De Brockzaal is in de eerste plaats de speeltuin van kinderen tot twaalf jaar. Zij komen meestal na de schooluren langs. Zo zijn er permanente naschoolse klimactiviteiten voor onder meer de buitenschoolse opvang van De Verliefde Wolk en De Buiteling. De zaal zit ook in de Sport-Na-School-actie, waarmee kinderen met een speciale pas uit een mooi pakket aan sporten kunnen kiezen.

"We brengen de kinderen in contact met de verschillende facetten van de klimsport. Zo kunnen ze stap per stap groeien, want onze zaal biedt verschillende moeilijkheidsgraden. Wie vrij wil klimmen, moet dinsdagavond langskomen tussen zeven en halftien. Dan is onze club Boulderbrock actief. Dat zijn vooral jonge en volwassen klimmers."

Een zaal gevuld met tien à twintig sportende kinderen is uiteraard allesbehalve rustig. Ait Ichou kan er wel van genieten. "Kijk om je heen: al die kinderen amuseren zich. Het is echt heel leuk. Speels en levendig. En als er wat tijd over is, mogen ze soms in de speleobox. Dat is altijd een groot succes. Die speleobox is een mooi instrument om de kinderen in groep te leren werken. Ze moeten elkaar begeleiden en helpen om eruit te raken. Voor de kleinsten hebben we hoofdlampen, want sommigen zijn bang in het donker. Ik heb er al uit moeten halen (lacht). De ouderen dragen die lampen niet, anders is de pret eraf."

De prijzen om hier een jaar te klimmen, variëren van dertig tot zestig euro. Lage toegangsprijzen, lage drempel. "Klimmen brengt veel waarden bij. De klimmers tanken bijvoorbeeld heel wat zelfvertrouwen. In het weekend kunnen geïnteresseerde groepen of organisaties de zaal afhuren, uiteraard steeds met een van onze begeleiders erbij. Zo is er niet zo lang geleden een meisjesbasketbalploeg komen klimmen om de groepsgeest te versterken."

De Molenbekenaars trekken jaarlijks even de deuren van de klimzaal achter zich dicht om in de rotsen te gaan klimmen. Vorig jaar ging het met een twintigtal kinderen naar Frankrijk. "En dan is er elk jaar ook nog onze Open Boulder in maart, een ludieke klimwedstrijd. De Brockzaal doet er alles aan om de klimsport te promoten en kinderen het plezier van klimmen te laten ontdekken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni