Sport als middagmaal

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
08/04/2013
Sporten wordt door onze drukke agenda maar al te vaak naar de achtergrond verschoven. Lunch Class Pilates biedt een oplossing: tijdens de middagpauze werkt u met pilates aan een betere lichaamshouding en balans. Een aanrader voor werknemer en werkgever.

Sporten wordt door onze drukke agenda maar al te vaak naar de achtergrond verschoven. Lunch Class Pilates biedt een oplossing: tijdens de middagpauze werkt u met pilates aan een betere lichaamshouding en balans. Een aanrader voor werknemer en werkgever.

"Sportlessen tijdens de middagpauze staan hier nog in hun kinderschoenen," vertelt lesgeefster Aline Salvé (33). "In Parijs is dat concept al veel meer ingeburgerd. Ik geef buiten de Lunch Class Pilates in Gemeenschapscentrum Maalbeek ook lessen in bedrijven. Pilates is een sport die zich perfect leent tot beoefening tijdens de middagpauze."

Pilates is een fitnesssysteem waarbij wordt gewerkt vanuit het centrum van het lichaam, met dieperliggende spieren zoals de buik- en rugspieren. "Dat zorgt voor een betere lichaamshouding, souplesse en balans. Meer en meer kinesitherapeuten en osteopaten sturen patiënten, die bijvoorbeeld sukkelen met pijn aan de onderrug, naar ons."

Salvé geeft sinds begin februari elke vrijdagmiddag (van 12.30 tot 13.15) een les pilates in Gemeenschapscentrum Maalbeek. Werkende mensen kunnen er even ontsnappen aan de werkstress door aan hun lichaam te werken. Dat levert alleen maar voordelen op voor werknemer en werkgever.

Stress kanaliseren
"Mensen die regelmatig pilates volgen, voelen zich automatisch goed in hun vel. Maar dat is iets dat regelmaat vraagt en veel herhalingen van de oefeningen. Wie ermee stopt, voelt een gemis. Je wordt een beetje verslaafd, maar dan in de goede zin." (lacht)

"Het is geen mirakelproduct, maar ik hoor wel dat mijn leerlingen zich na de les beter kunnen concentreren. Het helpt bij de ademhaling en om stress beter te kanaliseren. Pilates is bovendien complementair met andere sporten. Het ene sluit het andere niet uit."

Beschadigde organen
Salvé heeft elke vrijdag een zestal leerlingen onder haar hoede. Dat aantal mag aandikken tot tien à twaalf, maar dan moet de rem erop. "Pilates is een sport waarbij je constant bijstuurt. Ik moet zeer geconcentreerd zijn en goed rondkijken. De oefeningen slecht uitvoeren, kan nare gevolgen hebben. Systematisch verkeerde buikspieroefeningen uitvoeren kan bijvoorbeeld je organen beschadigen. Het is belangrijk om als lesgever de menselijke anatomie te kennen."

De lessen pilates vinden in de Maalbeek in een zeer rustige sfeer plaats. Aan de leerlingen wordt gevraagd om het werk te vergeten en om zich op de les te concentreren. Wat volgt zijn intensieve oefeningen, zonder dat het zweet te uitvoerig van het voorhoofd parelt.

"In het begin lijkt de sport niet zo intensief, maar vrij snel voel je je lichaam werken. Naarmate de lessen volgen, werk je beter en intensiever. Je hebt tien lessen nodig om de sport echt te leren kennen."

"Er komen voornamelijk vrouwen naar de lessen. Dat is omdat mannen volgens mij sneller resultaat willen zien, ze willen hun spieren echt voelen. Wij nemen de tijd. Kwaliteit telt, niet kwantiteit. Het haalt niets uit om oefeningen vijftig keer uit te voeren op de verkeerde manier."

De huidige lessenreeks loopt nog tot mei en zal wellicht in september herbeginnen. Salvé is tevreden over het begin en hoopt op dit elan door te kunnen gaan. "Sporten tijdens de middagpauze heeft een mooie toekomst. Het heeft zoveel voordelen. Hopelijk raken de werkgevers en werknemers daar ook van overtuigd."

http://demaalbeek.vgc.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni