Sport voor alle Brusselaars

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
29/04/2015

De toegang tot sport in Brussel moet beter, veel beter. Dat stellen de leden van het platform ‘Sport is geen business maar een recht’. Om hun roep kracht bij te zetten, organiseren ze zaterdag een sportdag.

“In vergelijking met de rest van België is het op vlak van sport pover gesteld in Brussel,” stelt Bart Van de Ven, initiatiefnemer en coördinator bij het jeugdproject Het Werkt/Ça Marche. “Kijk maar naar de volgende cijfers uit het Brussels Sportkadaster: 8,9 procent van de Brusselaars is lid van een erkende sportclub, terwijl dat cijfer in de rest van België op 12,5 procent ligt. En dan moet je weten dat een kwart van de mensen die in Brussel sport er niet woont. Hier zijn ook maar 21 sportclubs per tienduizend inwoners, terwijl dat er in Vlaanderen 24 zijn.”

Dergelijke cijfers zijn de drijfveer voor ‘Sport is geen business maar een recht’, net als de vaststelling dat het sportaanbod in Brussel duurder is en dat gemeentes met de grootste bevolkingsconcentratie de minste infrastructuur en sportinitiatieven hebben. Het platform wil het thema op de publieke en politieke agenda zetten en aanzetten tot actie, zoals het verlagen van toegangsprijzen en het verbeteren van infrastructuur. “Door bestaande gebouwen, scholen bijvoorbeeld, meer en beter te beschikking te stellen, kan je daar al voor een deel in slagen.”

“Behalve een gesprekspartner voor lokale overheden willen we ook een expertisecentrum worden omtrent sport als educatief middel en als middel voor sociale vooruitgang. We willen die expertise verzamelen, opbouwen en centraliseren.”

Sporten in Molenbeek
Om deze acties nog wat meer onder de aandacht te brengen, wordt zaterdag een gratis sportdag georganiseerd. Het platform zal dan officieel gelanceerd worden en de clubs die er aan meewerken zullen in Molenbeek allerhande initiaties organiseren.

“Zowel op het gemeenteplein als aan metro Graaf van Vlaanderen en het Bonneviepark zal er gesport worden. Dat zal gaan van allerhande vechtsporten tot pannavoetbal en nieuwere sporten als street workout, parkour en straattennis. Het begint om één uur ’s namiddags en loopt door tot vijf uur. Uiteraard is iedereen welkom om deel te nemen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni