Sportclubs zoeken ruimte in open lucht

sippelberg.png
Het Sippelbergstadion in Molenbeek
Het Sippelbergstadion in Molenbeek

Voor de sporter en zijn of haar club is er sinds de laatste veiligheidsraad wat meer perspectief. Twintig personen mogen vanaf maandag samenkomen in de buitenlucht met een coach, met de obligate 1,5 meter afstand van elkaar. Voor sporten die open lucht plaatsvinden is dat een verademing. Clubs die normaal indoor spelen, zijn naarstig op zoek naar een buitenlocatie. “Onze basketbalclub wil trainingen hervatten, maar waar gaan we dat doen?”

In Vlaanderen werd vandaag beslist om maandag skateparken en sporttereinen te openen in gemeenten en steden, met een toezichthouder. Zo kunnen mensen die niet aangesloten zijn bij een sportclub ook gebruik maken van een sportterrein. Voorlopig is dat in Brussel nog niet het geval. Die beslissing kan door de gewestregering en gemeentebesturen genomen worden, maar voorlopig is daar nog geen duidelijkheid over.

Foyer, de grote maatschappelijke vzw uit Molenbeek, organiseert onder meer crickettrainingen voor jongeren uit de gemeente. “Vermoedelijk gaan we toch al kunnen opstarten. We moeten onze groep spelers wel verdelen in kleinere groepen, maar dat zou geen probleem mogen zijn”, zegt Johan Leman van Foyer.

“De locatie is ander verhaal. Want normaal spelen we cricket in een sportzaal, maar dat mag nog niet. Nu hoop ik dat het gemeentebestuur van Molenbeek het sportcomplex van Sippelberg ter beschikking zal stellen.”

Geen contact

De atletiekpiste van Sippelberg zal in ieder geval sowieso weer dienst doen vanaf maandag. De plaatselijke club Atlemo organiseert opnieuw trainingen, enkel voor volwassenen. Ook hier zijn er veiligheidsmaatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo zullen de kleedkamers van het sportcomplex gesloten blijven.

Een andere veiligheidsmaatregel is dat lichamelijk contact tussen sporters verboden is. Dat betekent bijvoorbeeld dat voetbal- en basketbalwedstrijden, ook op training, uit den boze zijn.

Ik geloof dat we enkel shots gaan mogen nemen op training, één tegen één spelen zit er zelfs niet in”, weet Frederic Logghe van basketbalclub Dino Brussels uit Schaarbeek. “We zijn ook op zoek naar een locatie in open lucht. Maar dat is echt nog in een beginnende fase. Iedereen heeft nu ruimte in open lucht nodig.”

Sportfederaties raden aan om de heropstart van trainingen met de handrem op te doen. Clubs beschikken over richtlijnen, maar tasten nog af. Willen de trainers en begeleiders bijvoorbeeld opnieuw het risico nemen om een oefensessie te leiden.

Schrik bij ouders

Bij sportclub Anneessens 25 staan ze in ieder geval te popelen. Zij voorzien samen met stadsvzw Bravvo sportstages voor kinderen in de centrumwijken Anneessens en de Marollen. “Wij willen graag weer activiteiten aanbieden”, zegt Mustapha Rezki van Anneessens 25. “Maar die mogelijkheid is er nog niet. Ze zijn ons een beetje vergeten.”

Brussel-Stad houdt voorlopig ook haar accommodaties in open lucht gesloten, een groepsactiviteit organiseren voor kinderen zit er dus nog niet in. “Wij hopen dat we tijdens de eerste weken van juli onze sport- en avontuurstages kunnen organiseren. En zelfs dat wordt een uitdaging, want ik merk dat veel ouders nog steeds schrik hebben van het virus en hun kinderen nog niet naar buiten willen sturen.”

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?