Sportcolumn David Steegen: De dag van de derby

David Steegen
© Brussel Deze Week
03/07/2008
The Derby Stakes is een gerenommeerde paardenrace in Groot-Brittannië. Het evenement vindt sinds 1780 jaarlijks plaats begin juni in Epsom, Surrey.

'The Derby' heeft niets te maken met de stad Derby. Die bevindt zich in de Britse Midlands. De race is genoemd naar de twaalfde earl of graaf van Derby, Edward Stanley.

The Derby is de moeder van alle paardenkoersen. 'Derby Day', de dag van de derby, is mateloos populair. Een hoogdag voor alle Londenaars. Epsom ligt nog geen honderd kilometer van Londen. De hoofdstedelingen beschouwen de dag van de derby als een officieuze vakantiedag.

Rond de overgang van negentiende naar de twintigste eeuw kreeg het woord derby een bredere betekenis: 'druk bijgewoond evenement'. De term werd vanaf dat ogenblik gebruikt voor wedstrijden tussen twee lokale teams.

Elke grote stad heeft haar voetbalderby: AC Milan-FC Internazionale Milano (Milaan), Boca Juniors-River Plate (Buenos Aires), Celtic Glasgow-Glasgow Rangers (Glasgow). Bij ons is Club Brugge-Cercle Brugge de laatste echte derby in de ereklasse.

De ultieme en misschien wel enige Brusselse voetbalderby was Daring Club Brussel-Union Saint-Gilloise. Wás. Daring Football Club, later Daring Club Brussel, stamnummer 2.
De club speelde waar vandaag de Basiliek staat. Op de Plateau. Het speelveld van de jonge Raymond Goethals. Goethals is altijd al een Daringman geweest. Daring Club Brussel, opgericht in het café Au Tivoli in Koekelberg, won vijf landstitels, meer dan pakweg AA Gent en Sporting Charleroi, één Beker van België en haalde de finale een tweede keer in 1970.
Drie jaar voor het opging in RWDM. Daring maakte in 1935 een einde aan de historische reeks van
Union. Zestig wedstrijden ongeslagen. Het record staat nog altijd als een huis.

Met de start van de bouw van de Basiliek in 1905 week Daring uit naar Jette, om zich in 1920 definitief te vestigen in het Stade Oscar Bossaert, het huidige Edmond Machtensstadion. Het thuisstadion van FC Brussels. Omdat de bouw vertraagd werd door de Eerste Wereldoorlog, speelde Daring zelfs even op Anderlecht.
Daring was de club van het volk. Toen ze in 1973 met Racing White fuseerde, bleef de ziel wel behouden, maar ging ze jammerlijk ten onder aan Brusselse megalomanie. De titel van 1975 luidde het einde van RWDM in. Slechte investeringen en de financiële problemen van suikeroom Robert L'Ecluse vernietigden de fusieclub.

Na het zoveelste faillissement verrees de club nog maar eens uit de as. Dankzij ex-speler, ex-trainer en bouwheer Johan Vermeersch. Het was tevergeefs.
Vorig seizoen liep het Edmond Machtensstadion zelfs niet vol voor de derby tegen RSC Anderlecht. Brussels-Anderlecht, de folklore is weg. Wat heeft een Oostendenaar die om de twee weken naar het Constant Vanden Stockstadion spoort, nu met Sint-Jans-Molenbeek? Niets, hoogstens wat sympathie.

Brussel verandert voortdurend. Sociologisch, demografisch en politiek. Brussel verandert, ten goede en ten kwade. Dat begrijpen vele clubleiders niet. Brusselse voetbalnostalgici missen hun derby. Ze zijn dun gezaaid.

De dag van de nieuwe derby is niet voor morgen.

:: davidsteegen.skynetblogs.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni