Sportcolumn David Steegen: Gouden Ketjes

David Steegen
© Brussel Deze Week
28/06/2008
De Gouden Ketjes 2008 zijn donderdag met grote luister uitgereikt in de Ancienne Belgique. Trots als een pauw mocht ik het podium op om het Gouden Ketje voor sport te overhandigen.

De organisatie was ambitieus en professioneel. Ik kan het niet genoeg benadrukken: sporten in groepsverband is heilzaam en versterkt het stedelijk sociaal weefsel. Op een sportterrein is iedereen gelijk. Daarom was ik, samen met mijn collega-juryleden, erg opgezet met de winnaar. Friends & Scream United is een sportclub voor kinderen en volwassenen die niet bij een gewone sportclub terechtkunnen. Mens sana in corpore sano, een gezonde geest in een gezond lichaam, moet voor iedereen haalbaar zijn. Dat vonden Charles Roos en zijn vrienden honderd jaar geleden ook al.

Bij de oprichting in mei 1908 was Sporting Club Anderlecht de zevende club van Brussel. Twaalf jaar later richtte dokter Paul de Meersman het allereerste profesionele medische kabinet van een voetbalclub op: Le Service des Visites Médicales d'Athlètes.
Op 21 oktober 1953 was RSCA de eerste buitenlandse club die Arsenal in eigen huis, op de bevroren grond van het Londense Highbury, versloeg. Op dat moment waren de Gunners al negentig jaar ongeslagen tegen een buitenlandse club in eigen huis. Nog geen jaar later stond RSCA mee aan de wieg van de Europabeker der Landskam­pioenen. Brussel heeft altijd de blik naar Europa gericht.

Anderlecht won ook als eerste Belgische club een Europabeker, in 1976 tegen West Ham. De eerste en enige Belgische club die drie Europabeker-finales op rij speelde: 1976, 1977 (verloren van Hamburg SV) en 1978, in Parijs waar Austria Wenen verpletterd werd.
Anderlecht was ook de eerste Belgische club die voor belangrijke wedstrijden in afzondering ging. Van Real Madrid afgekeken. Op een warme middag in juni 1947 kwam Lyra op bezoek; de wedstrijd besliste over de titel. Voor de gelegenheid had RSCA zich afgezonderd in de Keerbergse dennenbossen. Paars-wit won met 3-0. De eerste kam­pioenstitel was binnen.

Aston Villa en New York Cosmos inspireren Michel Verschueren tot de bouw van een nieuw stadion met businessseats en loges. Het eerste in België. RSCA was de eerste en enige Brusselse voetbalclub die vereerd werd met de presti­gieuze prijs 'Brusselaar van het jaar'. Die beloning wordt jaarlijks uitgereikt door de Vlan, de populaire Brusselse huis-aan-huiskrant. RSC Anderlecht is ook de eerste en enige Belgische club die erin slaagt vijf landstitels op rij te winnen (van 1964 tot 1968). Een ander unicum: op 30 september 1964 is RSC Anderlecht de exclusieve hofleverancier. België-Nederland op de Bosuil (Antwerpen). Wanneer de Luikse doelman Guy Delhasse (Club Luik) in de tweede helft vervangen wordt door Sporting-sluitstuk Jean Trappeniers, spelen er elf Anderlechtenaren tegen Oranje. De Belgen winnen met 1-0. En tussen 1960 en 1965 wonnen Sporting-spelers vijf van de zes Gouden Schoenen.

In afwachting van de bouw van het mooiste, beste, nieuwste sta­dion van het land schenk ik het offi­cieuze Gouden Ketje, in de categorie 'eeuwige sportverdienste', aan RSC Anderlecht. Mens sana in corpore sano is nu eenmaal hun leuze.

:: davidsteegen.skynetblogs.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni