Sportcolumn David Steegen: Royal Daring

David Steegen
© Brussel Deze Week
29/09/2012
In september valt alles weer in zijn plooi. Een nieuw schooljaar begint, de scouts verzamelen opnieuw, een nieuw hockeyseizoen wordt op gang geslagen. Er is altijd beweging in Brussel.

Bij Hockey en Tennis Daring Molenbeek worden de nieuwe jeugdelftallen samengesteld. Mijn dochter, tweedejaars cadet, maakt kennis met een aantal nieuwe ploegmaatjes. De oudere meisjes van haar team zijn doorgegroeid naar de scholieren. Sommige ploegmaats spelen nog maar een of twee jaar hockey, anderen zijn al langer bezig.

Een nieuwe trainer is er ook. En wat voor een! Luc de Souter is een toptrainer, al jaren actief in de Belgische hockeysport. Een man met een roeping. Evengoed stoomt hij eersteklassers klaar voor een promotie naar de ereklasse als dat hij jonge meisjes coacht. Gelukkig speelt zijn dochter bij ons. Het is alsof John van den Brom de miniemen van FC Brussels zou trainen.

Véronique, zijn echtgenote, is ook vergroeid met de sport. Zij regelt alles. De convocaties, de wedstrijdorganisatie, het samenstellen van de carpool voor de verplaatsingen. Er komt heel wat bij kijken.

Haar echtgenoot laat de meisjes spelen met een vast, offensief spelpatroon. Het belangrijkste is de combinatie. Het samenzijn. Het ene meisje speelt al wat beter dan het andere, maar dat heeft, op hun leeftijd, helemaal geen belang. Ze leren samen spelen, daar gaat het 'm om.

De eerste wedstrijden worden allemaal verloren. Toch blijft de sfeer goed. Het hoger doel wordt gediend. Ook bij de ouders. Iedereen komt, net als vorig jaar, goed overeen. Dochterlief voelt zich goed bij stamnummer 108. Vorig seizoen redde het eerste team zich ternauwernood in de ereklasse.

Het nieuwe seizoen is goed begonnen dankzij enkele goede transfers. Een gelijkspel op verplaatsing tegen het poepchique Léopold Ukkel (een ware hockeygrootmacht) en de mooie thuisoverwinning tegen Beerschot doen het beste hopen.

Daring is een kleine, maar gezellige club. Een buitenbeentje. Volksclub van een chique sport. Voorzitter Gérald Cosyns is een innemende man die zich omringd heeft met mannen en vrouwen die zich belangeloos voor de club inzetten. Het is altijd feest aan de Kasteellaan in Molenbeek.
Vrijdagavond verzamelen ouders en kinderen na de trainingssessies om het weekend in te luiden. Bij Daring Molenbeek wordt het hele jaar door rosé geschonken. Dat wij, hockeyvaders en -moeders, elkaar de dag erop met heel kleine oogjes op het parkeerterrein van de club treffen om met onze kinderen verre verplaatsingen te maken, nemen we er heel graag bij.

Tijdens de opwarming van het nageslacht worden liters koffie en water gedronken. Berouw komt na de zonde. Luc zorgt voor de rest. Hij stoomt de meisjes kundig klaar om de wedstrijd in de beste omstandigheden af te werken.

Er is één constante: de sfeer zit er altijd goed in. De dynamiek van een club als Daring is een zegen voor onze hoofdstad. Dat geldt voor alle sportverenigingen overal ter wereld. Samen uit, samen thuis; samen winnen, samen verliezen. De eindeseizoensetentjes, de feestjes, de kinderfuif, de paella-avond en de vele ontmoetingen met mede- en tegenstanders verrijken een mensenleven.

Ik hoop dat Julia nog heel lang hockey speelt. Met dank aan Daring.

David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni