Sportcolumn David Steegen: Schoon Brussel

© Brussel Deze Week
05/10/2012
Het is officieel: Brussel is de vuilste stad van Europa. Niet gelogen, een ernstig onderzoek heeft dat uitgewezen. De Belgische media smeerden het nieuws breed uit.

Al eens van Brussel naar Halle gefietst langs het kanaal? Mooie fietspaden, kundig door de overheid aangelegd, worden schaamteloos misbruikt door vervelende vervuilers. Slalommen tussen gebroken flessen en achtergelaten zwerfvuil. Eens Anderlecht voorbij wordt het allemaal netter.

Het is echt niet makkelijk bewegen in onze hoofdstad. De straat waar ik woon, een mooie laan met typisch Brusselse huizen van rond de vorige eeuwwisseling, is een echte vuilnisbelt geworden. En we leven echt niet in een achtergestelde wijk. Het is een buurt die bevolkt wordt door jonge en minder jonge gezinnen, Belgen en buitenlanders van verschillende pluimage, oudere mensen ook. Er is een goede sociale mix.

Onze wijk is er erg aan toe. Verbitterd zijn we niet, maar het moet leefbaar blijven. Sluikstorten is een Brusselse sport geworden. Hopen kleren slingeren rond op de hoeken van de mooie straten, snoepverpakkingen waaien in de wind, lege bierblikjes worden achtergelaten op de vensterbanken van voorgevels, aftandse meubelstukken blijven wekenlang rotten op straat, gebruikte luiers worden schaamteloos in de goot achtergelaten... De kinderen van de wijk kijken er niet meer van op, ze zijn het gewoon geworden. Wij blijven ons ergeren.

De wijk aan de basiliek van Koekelberg wordt al maanden overbelast door files, doordat er aan de Leopold II-laan wordt gewerkt. De bewoners ondergaan het gedwee. Ook de nachten zijn zelden rustig, vooral als de tunnels weer eens dicht zijn. Automobilisten schuiven bumper aan bumper aan, sommigen met de autoradio op discotheeksterkte, nachtbrakers en vrachtwagenchauffeurs verlaten luidruchtig de stad, onderweg lozen ze wat ballast tijdens het aanschuiven. Het is huilen met de pet op.

Ach, Brussel is een grootstad en biedt vele voordelen, waartegen een eventuele stadsvlucht nog altijd niet opweegt. Niet dat we er nog nooit aan gedacht hebben. Het kan echt allemaal beter.

Vroeger, in de jaren 1970 en 1980, reden we wel eens door Milaan op weg naar de familie in het diepe zuiden van Italië. Milaan was een vieze industriestad. Was - verleden tijd.

Vandaag is de binnenstad van de hoofdstad van Lombardije een pareltje geworden. Toeristen en Milanezen kuieren rond in kraaknette straten, een schone binnenstad waar geen vuiltje te vinden is. Hoe ze het klaargespeeld hebben, weten we niet, maar de stad is kraaknet. Londen en Parijs idem dito. Waarom dan de hoofdstad van Europa dan niet?

Zaterdag was ik in Waver, een gezellig, mooi, net provinciestadje in Waals-Brabant. Ik rij de hockeymeisjes naar de wekelijkse wedstrijd. De gps gidst me door het centrum. Waver ligt te blinken in een heerlijke herfstzon.

Mijn kinderen gaan heel graag naar de scouts. Elk jaar organiseren de scouts van Jette een grote opruimactie. Lovenswaardig. Ook de scholen wijzen de jongeren op hun verantwoordelijkheid, en de sportclubs voeden de jonge sporters op om hun omgeving te eerbiedigen. De gemeenschap is zich bewust van het probleem. De overheid ook; dat bewijzen de vele acties en bewustmakingscampagnes. Ze vliegen ons elk jaar om de oren. Tot dusver brengen ze weinig zoden aan de dijk.

De schoonmaakdiensten doen echt wel hun best, maar als een deel van de bevolking niet mee wil, dan blijft het dweilen met de kraan open.

De mannen en vrouwen die onze straten proper moeten krijgen, verdienen het grootste respect, en de Brusselaars verdienen een propere stad.

-------------------------
David Steegen is persverantwoordelijke van voetbalclub RSC Anderlecht

David Steegen

David Steegen is persverantwoordelijke van Anderlecht. Uw wekelijkse blik achter de schermen van de grootste voetbalclub van het land.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , David Steegen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni