Sportcolumn David Steegen: Wereldnieuws

David Steegen
© Brussel Deze Week
25/04/2009
België beheerst de internationale actua­liteit. Piraten enteren een van 'onze' boten in de Seychellen, Belgische medewerkers worden ontvoerd in Somalië. Gelukkig is er nog sport.

Zaterdagavond. Luikenaar Sébastien Pocognoli komt aan in het hypermoderne stadion van zijn club AZ Alkmaar, dit keer zonder Louis Vuitton-tasje. Hij heeft KRC Genk verlaten voor de Nederlandse provincieclub. Liever Noord-Holland dan de Premier League of de Bundesliga.
Hij heeft zijn clubkostuum, een stijlvol maatpak, in de hand. Je weet maar nooit. AZ kan kampioen worden als het wint van Vitesse. Dat is 28 jaar geleden. 1981 is, in Nederland, het laatste jaar dat een andere club dan Ajax, Feyenoord of PSV de kampioenenschaal won. De jaren van Kees Kist, Hugo Hovenkamp en John Metgod. Heel Nederland gunt het Alkmaar en zijn Belgen.
Louis van Gaal, de trainer, is een magiër. Hij praat graag over zichzelf in de derde persoon. De man heeft altijd gelijk. Succes gegarandeerd. Steeds met talentvolle jeugd, in dit geval met een aantal landgenoten die hij tot toppers gekneed heeft. Maarten Martens, Moussa Dembélé, Sébastien Pocognoli en Gill Swerts zijn sterkhouders, Martens is zelfs captain.
Alkmaar telt 94.000 inwoners, van dezelfde categorie als Aalst en Molenbeek, waar "alleen de wasmachine mag blijven", in de woorden van preses Vermeersch. Het Noord-Hollandse stadje is bekend om zijn kaas, een inwoner wordt officieel een Alkmaarder genoemd of, in het Bargoens, een Kaaskop. Dat is een compliment.
AZ heeft een seizoen lang geswingd, met hoogten en laagten. Technisch verzorgd voetbal. De ontlading zal groot zijn.

Vitesse Arnhem is een haalbare kaart. Het afgeladen DSB-stadion, genoemd naar de bank van voorzitter en mecenas Dick Scheringa, is klaar voor een groots feest. Scheringa is een man met een plan. Hier heeft hij jaren voor gewerkt (en in geïnvesteerd).
AZ verliest. Plankenkoorts. Vaders en zonen huilen, de vrouwen jammeren, spelers zijgen neer. Het lot van AZ ligt nu in de handen van Philips Sport Vereniging Eindhoven. Als de Lampenstad Ajax klopt, dan wordt AZ alsnog kampioen.

Zondagavond. Ik heb Studio sport (Nederland 2) en Match of the day 2 (BBC) opgenomen - de weldaad van digitale televisie - en heb me de volledige dag van alle media afgesloten om 's avonds beter te genieten.
Ik begin met Studio sport. Voor ik de spannende ontknoping aanschouw, zondig ik tegen mijn zelfopgelegde regel. Ik kijk toch even op teletekst wat paars-wit gedaan heeft tegen VC Westerlo. Oef, gewonnen. Ik kan rustig aan de zalige tv-voetbalavond beginnen.
Ik verkeer in dubio. Ik houd van Ajax, maar ik gun het de Belgen van AZ. Ik wil de beste trainer van de planeet - Louis van Gaal, die ooit middelmatig in ons land voetbalde - zien jubileren. Ajax Amsterdam is dan weer de club van de Belgen Thomas Vermaelen en Jan Vertonghen, en bij PSV voetbalt de kapitein van onze nationale ploeg, Timmy Simons. De Belgen heersen boven de Moerdijk.

AZ wordt van afstand kampioen, dankzij een totale offday van onder meer Vertonghen en Vermaelen. 6-2. De ontlading in Alkmaar is immens. We mogen trots zijn. Allemaal Belgen die het in het buitenland maken.

Tijd voor Match of the day 2. We vernemen dat Everton FC de rijkste club van de wereld, Manchester United, heeft uitgeschakeld in de halve finale van de FA Cup. De finale van de FA Cup op Wembley is waarschijnlijk de mooiste wedstrijd ter wereld. Slechts twee Belgen mochten er ooit het heilige gras betreden in een finale: Nico Claesen met Tottenham in 1989 en Philippe 'The Prince' Albert van Newcastle United in 1998. Op 30 mei zal Marouane Fellaini de derde zijn, de eerste Brusselaar in een Cup Final.
Dat is pas wereldnieuws.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni