Parcours entrainement

Sporten met kaart en kompas

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
02/12/2015

Wilt u wat pit toevoegen aan uw looptraining? Klop dan eens aan bij Asub Orientation. Zij doen aan oriëntatielopen en –wandelen, waarvoor ze een kaart en een kompas gebruiken om hun parcours af te leggen.

“Onderweg moet je wel langs verschillende aangeduide punten passeren,” vertelt Jean-Noël Debehogne (56), sportief verantwoordelijke bij Asub Orientation. “Je moet dus goed gebruik maken van je kompas en de gedetailleerde kaarten die voorhanden zijn. De parcours zijn steeds verschillend en dat is zeer leuk. Een andere charme is dat je in de natuur sport en dat je dat op je eigen ritme kunt doen. Zowel intensief als rustig aan, voor de deelnemers op leeftijd.”

De club waagt zich ook wel eens aan oriëntatiemountainbiken en uitzonderlijk aan oriëntatieskiën. Ze hebben zelfs een eigen discipline ‘uitgevonden’: oriëntatietrammen. “Dat is eerder voor de anekdote, hoor (lacht). Tijdens een autoloze zondag hebben we gewoon eens een parcours afgelegd met de tram. Normaal gezien vind je ons voornamelijk in het Zoniënwoud of een van de Brusselse parken.”

“We doen dat regelmatig met leerlingen van lagere en secundaire scholen. In het Jubelpark bijvoorbeeld. Op vraag van de scholen. Zo leren zij de parken beter kennen, en kaartlezen. De kaarten die we gebruiken zijn zeer gedetailleerd. Daar kruipt dan ook veel tijd in, want wij tekenen die zelf uit.”

Bijna vijftig
ASUB Orientation is de eerste club die in België is opgericht en viert volgend jaar zijn vijftigste verjaardag. Het telt ondertussen een tweehonderdtal leden, uit Brussel en de Rand. Zowel jong als oud. De club organiseert zowel fysieke als technische trainingen, waar wordt gewerkt aan het lezen van kaarten. Ze trekken ook regelmatig naar het buitenland om er stages af te werken of om aan competities deel te nemen.

“Dat wordt dan meestal gekoppeld aan een reis met de familie. Oriëntatiesport is zeer familiaal. Wij hebben de reputatie goed werk te leveren met jongeren, onder meer dankzij die stages en trainingen, en willen die reputatie uiteraard blijven bevestigen. Net als de goede resultaten die onze leden neerzetten.”

“We willen dus verder doen op ons elan, al zouden we graag wat meer steun krijgen. Als er een zwembad of een voetbalveld aangelegd moet worden, betalen de lokale overheden. Maar om een kaart uit te tekenen, staan we helemaal alleen. Als ik de komende vijftig jaar iets wil zien veranderen, dan is het dat wel.”


Meer info op www.asub-orientation.org

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni