Sporten ontdekken in het Jubelpark

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
12/09/2010
19 september is niet alleen autoloze zondag, het is ook de dag waarop de Brusselaar ruim vijftig sporten kan leren kennen die in zijn stad aangeboden worden.

De vierde editie van Irisport verhuist dit jaar van de Heizel naar het Jubelpark. Vorig jaar organiseerde het Belgisch Olympisch Internationaal Comité (BOIC) de Golden Sunday, waar bezoekers verschillende sporten konden ontdekken, met een bobsleebaan als uitschieter. Dit jaar hebben beide sportevenementen de handen in elkaar geslagen en zal het Jubelpark uit zijn voegen barsten.

"Meer dan vijftig sporten worden voorgesteld," vertelt Steve Hendrick (29), verantwoordelijke voor de vzw Irisport. "Bezoekers kunnen er via een initiatie kennis mee maken. Brusselse sportclubs geven hen een voorsmaakje van de sporten die in Brussel worden aangeboden."

Irisport tovert een paar verrassende disciplines uit zijn hoed. "In de duiktank kan je bijvoorbeeld diepzeeduiken. Er is ook een death ride vanop de top van de Jubelparkboog, maar liefst vijftig meter hoog. Aan de schaakstand zal de Belgische kampioen het dan weer tegen twaalf mensen tegelijkertijd opnemen. Er zal ook een estafettewedstrijd gelopen worden waar de olympische waarden in de verf zullen gezet worden. Voor ieder wat wils."

Autoloze zondag

Het sportevenement loopt van negen tot zes uur 's namiddags en is helemaal gratis. De kleinsten kunnen terecht in het springkasteel en de Kids Village. Het gezondheidsdorp nodigt dan weer bezoekers uit om een volledige gezondheidstest af te leggen.

"We hopen dat de Brusselaar door dit evenement ook meer gaat sporten. De aanwezige duikersclub bijvoorbeeld heeft dankzij de vorige editie twintig leden aangetrokken."

Vorig jaar kreeg Irisport 20.000 bezoekers over de vloer. Dankzij de autoloze zondag zou dat cijfer dit jaar kunnen oplopen. "Iedereen wil wel eens door de tunnels fietsen en komt dan snel aan het Montgomeryplein uit. Aan het park is er ook een parking voor de fietsen en een fietsatelier. Iedereen is welkom."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni