Sportolumn David Steegen: Iris

David Steegen
© Brussel Deze Week
18/12/2008
FC Brussels-STVV. Voetbal is een wintersport. Voetbal is ontstaan vanuit de rugbysport, die vroeger stillag tijdens de winter. Lopen op bevroren velden is onnatuurlijk.

Het is barkoud. Te koud voor een topwedstrijd. We merken het onderweg naar het stadion. Geen kat op straat. We komen meer politie dan supporters tegen. Hoewel de straten rond het Edmond Machtensstadion nog honderden parkeerplaatsen tellen, worden die afgesloten voor de stadionbezoekers. Begrijpe wie kan.

Een onfortuinlijk gezin is die middag gaan zwemmen in het zwembad naast de Brusselse voetbaltempel. Bij terugkomst blijkt hun wagen weggesleept. De brave huisvader is woedend. Terecht; er was nergens een parkeerverbod te bekennen. Laconieke politieagenten tonen geen begrip. We zijn zelf te laat en helpen het gezin snel op weg naar het hoofdkantoor van de politie.

Een kleine huldiging leidt de wedstrijd in. FC Brussels heeft een stabiele shirtsponsor aan de haak geslagen: het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De banden tussen de overheid en de club zijn innig sinds Johan Vermeersch de club leidt. Vanaf nu speelt de topclub uit de Exqi League (tweede klasse) met de Iris op de borst.

De minister-president, de minister van Financiën en Externe Betrekkingen en de Molenbeekse schepen van Sport zijn aanwezig en geven de aftrap van de beladen wedstrijd om de nieuwe trui plechtig voor te stellen. Populaire topsport als vehikel om het stadsgewest te promoten, is een heuglijk initiatief. De wedstrijd wordt bovendien in heel het land live uitgezonden. De harde kernen van Vlaamse voetbalclubs als Club Brugge en AA Gent zwaaien graag met het geel-zwarte vendel. De fiere Vlaamse leeuw. In het zuiden des lands geldt stilaan hetzelfde fenomeen, hoewel de Belgische driekleur sterk aanwezig blijft naast de Waalse haan.

De supporters van de Brusselse voetbalclubs houden ook van vlaggen. Maar naar streek-, stads- of gewestvlaggen grijpen ze niet. Soms zie je wel eens een rood-groen spandoek van Sint-Michiel en de verslagen draak, het symbool van de Stad Brussel, en hier en daar een verdwaalde Iris.

FC Brussels-STVV is een gesloten match, zoals alle belangrijke wedstrijden. Bij verlies zou de kloof met de Limburgse leider waarschijnlijk onoverbrugbaar zijn. Het troosteloze gelijkspel houdt FC Brussels in de titelrace. Alles, zelfs het hoogste, het kampioenschap, is nog mogelijk.

De Brusselaar Alain Courtois wil de organisatie van het WK Voetbal 2018 naar de Lage Landen halen. Ter promotie van natie en sport. Hij roept op tot solidariteit en steun. De mijne heeft-ie. De campagne zal enkele jaren lopen. Totdat het project toe- of afgewezen zal worden. Inmiddels zullen België en Nederland op de internationale (sport)kaart staan en, als alles goed gaat, krijgen we eindelijk de broodnodige topsportinfrastructuur (dus stadions). Een nieuw landmark in Brussel.

Maar toch eerst de lokale politie wat elementaire omgangsmanieren bijbrengen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni