Squashclub wordt sportcentrum

Steven Vandenbergh
© Brussel Deze Week
15/08/2008
Na een faillissement en een sluiting van bijna twee jaar is het vroegere Belgica Squash Center omgebouwd tot een gloednieuw sportcentrum. Camille D'Hulst (53), directeur-generaal van het Neutraal Ziekenfonds 206, wil dat de familiesfeer er centraal staat. Het ziekenfonds waakt ondertussen nauwlettend over de gezondheid van zijn leden.

C amille D'Hulst laat er geen twijfel over bestaan. De directeur-generaal van het Neutraal Ziekenfonds 206 - met als actieradius Brussel, Vlaams- en Waals-Brabant - wil door sport de gezondheid bevorderen en gezondheidsproblemen aanpakken. "Dat doet de kosten voor alle partijen dalen," zegt een enthousiaste D'Hulst, die zelf met het idee op de proppen kwam. "In samenspraak met specialisten kunnen mensen voor een deftige prijs in dit sportcentrum iets doen aan hun gezondheid. Ik denk dat er geen andere ziekenfondsen zijn die zoiets organiseren. Een fitnessclub beheerd door een ziekenfonds, bestaat al wel. Maar wij zijn de eersten die een wellness-sportcentrum oprichten."

Het Molenbeekse sportcentrum Belgica is een proefproject dat, als het slaagt, navolging krijgt in de regio's Verviers-Luik en Antwerpen-Lier. De preventiedienst van het Neutraal Ziekenfonds ligt mee aan de basis van het initiatief. Die dienst houdt zich onder andere bezig met vragen als: hoe kunnen we iets doen aan zwaarlijvigheid? "Hetzelfde geldt voor mensen met hartklachten. Dia­betes en anorexia zorgen ook voor problemen. Genezen kan niet, het onder controle houden wel. Sport helpt daarbij, net als diëten. Daarom zullen we ook een diet lunch aanbieden van een chef, die een speciaal menu samenstelt."

Het sportcentrum Belgica staat open voor iedereen, leden van het Neutraal Ziekenfonds krijgen twintig procent korting. "We willen een familiesfeer, een echte club uitbouwen. Daarnaast zijn we apolitiek en pluralistisch. Iedereen is welkom. Bovendien gebeurt alles in drie talen, in een echt Brusselse sfeer."

Het sportcomplex telt verschillende zalen op de gelijkvloerse verdieping, vier squashzalen, een zaal voor cardiofitness en algemene fitness en een zaal voor spiertraining. Daarnaast is er een wellnessruimte met twee sauna's, twee hamams en een infrarood-warmtecabine, een biljartzaal, een klimruimte met drie muren en een polyvalente zaal die onder andere gebruikt zal worden voor kinderen of als seminarieruimte voor bedrijven. Ten slotte is er nog een plek waar tachtig mensen kunnen eten. Beneden komt er een zaal voor spinning, net naast de garageruimte, die veertig voertuigen aankan. Op de eerste verdieping komt een polyvalente zaal voor sport.
Alles bij elkaar zullen er vijftien mensen tewerkgesteld worden, terwijl er honderd vijftig mensen tegelijkertijd kunnen sporten.

Belgisch kampioen
Bijna twee jaar was het vroegere Belgica Squash Center dicht. "Onder de vroegere beheerder is de squashclub tenondergegaan. Dat was niet gepland. Ook moest de vorige eigenaar met de Brusselse Gasintercommunale (IBG) kijken of er geen benzine meer in de grond zat - vroeger was er hier een garage - om een vergunning te kunnen krijgen. Dat heeft een jaar geduurd, de overige werkzaamheden nog eens een jaar. Intussen is alles vernieuwd. Alleen vier squashzalen zijn behouden."

Die squashruimtes waren er ook al in de tijd van het alom bekende Belgica Squash Center. "Hun team is zeker zes keer Belgisch squashkampioen geweest. We hebben zelfs een ploeg gehad die de tweede plaats haalde op een Europees kampioenschap. Dat was nog met sterspeler Stefan Casteleyn."

De beroemde squashclub werd gesticht door de broers Jan en Wilfried Lauwers. Onder hun leiding brak squash door in België. Werner Huylebroeck (45), de nieuwe uitbater van sportcentrum Belgica, herinnert zich die periode nog. "Vroeger werden hier de belangrijkste squash­toernooien gespeeld. Toen hadden we nog acht zalen. De club trok ook bekende mensen aan, zoals Pär Zetterberg en Franky Vercauteren."

Huylebroeck werkte dertien jaar aan de bar, nu beheert hij het hele complex. "We gaan voor een groter en diverser publiek. Daarom beginnen we onder andere met een squashclub voor kinderen en veteranen. Scholen zullen we ook aanspreken. Het moet een plek worden voor jong en oud. We streven naar een plaats waar een echte clubgeest heerst en waar de mensen geen nummer zijn."
De toekomst brengt meer dan sport alleen. Directeur-generaal D'Hulst: "In een tweede fase komen er orthopedisten en kinesitherapeuten naar hier om aan eventuele problemen te sleutelen. Zij zullen zien of mensen bepaalde sporten wel mogen beoefenen. Dat zal in een rugschool gebeuren, in het huis hiernaast. Binnen een jaar is die klaar. Dan kun je oefenen en raad krijgen. Op dit ogenblik bekijk ik of er hier een dokter aanwezig kan zijn terwijl er mensen sporten."

Zal de prijs aan de kassa daardoor niet gevoelig stijgen? "De rugschool wordt iets aparts. Voor leden zit het in de aanvullende verzekering. Dat is voor hen dus in de prijs inbegrepen, voor de anderen niet. Voor de rugschool werken we nu overigens al samen met de Europaziekenhuizen, die hier een afdeling zullen hebben. In het complex komt ook een bureau met inlichtingen over het Neutraal Ziekenfonds, maar zoals ik al zei: iedereen kan van de faciliteiten gebruikmaken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni