Stadskriebels: ‘We zijn een begrip geworden’

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
05/05/2011
Op 8 mei is het weer tijd voor Stadskriebels. Wat begon als een uithangbord voor Nederlandstalige clubs, is uitgegroeid tot een heus sportevenement met naam en faam. Dit jaar ligt het accent op PowerPlaySoccer en de danswedstrijd So you think you can dance.

'H et basisidee in 1994 was het Nederlandstalige sportaanbod in Brussel bekend te maken en de mensen ertoe aan te zetten regelmatig te sporten," vertelt Nele Arys (35), sportfunctionaris van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en grote dame achter Stadskriebels. "Ik herinner me dat het in die tijd een klein sportinitiatief was: in de voormiddag een cultureel programma en na de middag tijd voor sport."

In 2000 gooiden de organisatoren het over een andere boeg. "Aangezien de deelnemers meer van het sportaanbod wilden genieten, begint Stadskriebels sindsdien om elf uur. De culturele voormiddag is ook afgeschaft. Langzaam aan zijn er naast de jeugdverenigingen en clubs ook gezinnen gaan deelnemen aan Stadskriebels. Tegenwoordig is het echt voor iedereen."

De drie-urenloop die er in 2003 bij kwam, opende de deur voor een groter doelpubliek. Stadskriebels wil steeds vernieuwen, aanvoelen wat de mensen willen. "Achteraf gezien zijn al onze wensen uitgekomen. Stadskriebels is een begrip geworden. Begin mei is het feest in Brussel, dat weet ondertussen bijna iedereen," zegt Arys. "Onze huidige doelstellingen zijn Brusselaars en mensen uit Vlaams-Brabant naar het centrum halen om een sportieve dag te beleven, en ze een hele waaier laten ontdekken. We willen mensen prikkelen om te gaan sporten. We hebben ook steeds aandacht voor de inrichting van stadspleintjes tot ontmoetingsplaatsen voor sportbeoefening."

Sepak takraw
Naar goede gewoonte vernieuwt Stadskriebels ook deze editie weer. De drie-urenloop moet zijn plaats afstaan aan een paar nieuwe accenten. Zo worden de loopschoenen ingeruild voor voetbal- en dansschoenen. "De wedstrijd So you think you can dance is er voor dansliefhebbers van alle leeftijden. Zowel individueel als in groep brengen kandidaten tussen 13 en 15 uur een dans van een viertal minuten. Dat mag overigens heel ludiek. FM Brussel zal het geheel presenteren, en achteraf is er een prijsuitreiking. En dan is er nog het PowerPlaySoccer-toernooi: een voetbalwedstrijd, twee tegen twee in een kooi, voor jongens en meisjes van tien tot zestien jaar. Tussen 13 en 16 uur rolt de bal."

Naast die twee accenten staan er nog een veertigtal traditionele, avontuurlijke en/of nieuwe sporten op het programma. Handbal is de 'Sport in de kijker' van Bloso en krijgt dit jaar een prominente plaats op Stadskriebels. "Maar er is ook bijvoorbeeld sepak takraw, een combinatie van voetbal en volleybal, of kickfun, conditiegym op bokszakken. En pole­gym, dat vaak verward wordt met paaldansen, maar dat horen de mensen niet graag. Ook mensen met een handicap kunnen op het volledige parcours terecht, alles is aangepast. En we schakelen buddy's in om hen te begeleiden."

Naast al dat sportgeweld is er ook plaats voor randactiviteiten: een karikaturist, acrobaten, een clown, grimeurs, een levend standbeeld, een kinderland of de livecoverband Commerwell. Ook niet-sportievelingen kunnen langskomen om iets te drinken en te genieten van de sfeer. Op voorhand betalen deelnemers anderhalve euro, ter plaatse drie. Daarvoor krijgen ze een initiatie van een twintigtal minuten per sport. Ze kunnen stempels verzamelen op een kaartje, waarmee ze achteraf nog een prijs kunnen winnen.

"Drieduizend sporters is meer dan genoeg, het mag ook niet overvol zitten," zegt Arys. "Iedereen moet deftig kunnen sporten. Als blijkt dat de mensen het leuk vonden, dan zijn wij ook blij. Op de vorige edities is het mooie weer altijd van de partij geweest, en hopelijk wordt die traditie op 8 mei voortgezet."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni