Stapas ijvert voor stapvriendelijk gewest

An Devroe
© Brussel Deze Week
16/06/2013
Stapas – een samentrekking van stap en ça passe – is een project van de vzw Trage Wegen om het Brussels Gewest stapvriendelijker te maken. Daartoe nodigt coördinator Geert te Boveldt Brusselaars en niet-Brusselaars uit om de voetwegen mee in kaart te brengen. "Uiteindelijk zijn we allemaal voetgangers."

Wie doet wat?
Geert te Boveldt: "Mobiel Brussel heeft een voetgangersplan ontwikkeld en aan Trage Wegen gevraagd een concrete herwaardering van het voetwegennetwerk uit te tekenen. Daarvoor hebben we verkennende stappers nodig. Het doel is een complete analyse van het Brusselse tragewegennet én een digitale routeplanner op maat van voetgangers."

Hoe verbeter je al stappend het stappen?
Te Boveldt: "Eerst zoeken we alle mogelijke documenten op om alle trage wegen in het Brussels Gewest te lokaliseren. Belangrijk zijn de oude buurtwegen, die nog altijd een juridische status hebben. Vervolgens gaan de deelnemers van het project zelf op pad met een checklist om de werkelijke toestand van deze wegen in hun buurt te controleren. Zij kennen deze wegen het beste en kunnen ook helpen om trage wegen aan te wijzen die niet op de kaart staan. Later nemen we één proefgebied onder de loep, waar we met de bewoners rond de tafel zullen zitten om een concreet plan te maken voor de verbetering van de voetgangersomgeving in hun buurt. Vaak kan er met een minimale ingreep een groot effect bereikt worden, zoals het vrijmaken van kleine doorsteekjes die een route aanzienlijk kunnen verkorten. In een later stadium hopen we voor het hele gewest met concrete verbeteringsvoorstellen te komen."

Volstaan de Groene Wandeling en de lokale wandelroutes niet?
Te Boveldt: "De meerwaarde van Stapas is dat we een voetgangersnetwerk willen uitbouwen dat mensen niet alleen gebruiken voor recreatie, maar ook voor hun dagelijks verkeer. Daarom zullen we deze onbekende wegen promoten bij een groot publiek door middel van voetgangerskaarten en activiteiten met buurtbewoners. Wij richten ons trouwens niet uitsluitend op voetwegen met een natuurlijk karakter, want een groot deel van Brussel is natuurlijk behoorlijk versteend. Autovrije steegjes en ook voetgangersvriendelijke winkelstraten krijgen onze aandacht."

Geïnteresseerd? Contacteer Geert te Boveldt: geert.teboveldt@tragewegen.be, 09-331.59.24, 0489-94.27.47

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni