Sterckx: 'Ik wil de plaats van Biglia pakken'

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
09/01/2013
Talent en hard werken leverden René Sterckx een plaats in de A-kern van RSC Anderlecht op, maar dat is niet genoeg. Na zware blessures wil hij nu vooral spelen. Zo nodig bij een andere eersteklasser.

'O p voetbalvlak is de Anderlechtse jeugdschool Europese top," steekt de 21-jarige René Sterckx van wal. "Er loopt hier veel talent rond, en de trainingen zijn top. Vooral je techniek wordt uitvoerig ontwikkeld. Ik ben fier daar een vrucht van te zijn."

De jonge Brusselaar draagt al sinds zijn zevende het paars-witte shirt. Zijn overgang van Strombeek was een droom die uitkwam, al was voor de onbezorgde Sterckx het plezier met de bal prioritair. "Prestatiedruk bijvoorbeeld bestond toen niet. Ik heb me hier altijd geamuseerd. Hoewel ik altijd in een hogere leeftijdscategorie heb gespeeld, was ik steeds zeker van mijn plaats in de basis. Concurrentie heb ik nooit echt gevoeld. Van kleins af lees ik het spel goed, heb ik de nodige vista en een goede passing. Dat ik polyvalent was - doelman is de enige positie waarop ik niet heb gespeeld -, speelde ook in mijn voordeel."

Brussel telt een pak voetballertjes met potentieel, maar doorstoten in een harde en concurrentiële topsportwereld vraagt méér dan een stevige portie talent. "Je entourage en je instelling zijn belangrijke factoren," zegt Sterckx. "In de jeugdcategorieën lopen heel wat Brusselse jongeren rond die er technisch bovenuit steken, jongens met veel talent. Maar zij, of hun omgeving, gaan wel eens zweven, waardoor ze uiteindelijk verloren gaan voor het topvoetbal. Wat een verspilling! Ik heb de voetjes altijd op de grond gehouden, mede dankzij mijn ouders. Mij zul je geen foute zaken zien doen."

Dat Sterckx opzien baarde bij de Anderlechtse beloften, was dan ook geen verrassing. Hij groeide uit tot een steunpilaar en ging dromen van een kans bij 'de grote jongens'. Toch bleef de deur van de eerste ploeg voor hem gesloten, en hij koos voor een uitleenbeurt aan eersteklasser Zulte Waregem. "Op een bepaald moment vond ik dat Anderlecht te weinig kansen gaf aan de jongeren. Het is heel vervelend om je kans niet te krijgen als je goed bezig bent. Toen waren er niet veel jongeren in de A-kern, maar daar lijkt met de nieuwe trainer verandering in te komen. Kijk maar naar jongeren als Praet en Bruno die nu doorbreken. Dit zal spelers uit de jeugdcategorieën hoop geven. Maar voor mij maakt het niet veel verschil."

Bij Zulte Waregem kon de jonge Brusselaar alle beloften inlossen. Hij dwong er snel een basisplaats af, en zo maakte voetbalminnend België kennis met René Sterckx. Maar tijdens de twee seizoenen dat hij uitgeleend werd aan de eersteklasser, gooiden blessures roet in het eten. "Eerst was het mijn knie en dan een pubalgie (terugkerende spierontsteking aan de binnenkant van de dij, red.). Het was een pijnlijke revalidatie, maar mentaal maakte het mij sterker."

"Afzien doe ik op zulke momenten het liefst alleen, maar naast het voetbal moet je ook andere mensen om je heen hebben, anders sla je door. Als je alleen aan voetbal denkt, word je depressief."

Sterckx revalideerde dit jaar van februari tot juni van zijn pubalgie. Een te snelle terugkeer sloeg hem terug, waardoor hij pas in oktober topfit was. Op dat moment draaide de ploeg al op volle toeren en moest hij zich tevreden stellen met trainingen en een plaats op de tribune. "Ik heb één keer op de bank gezeten, tegen Gent. Het doet me pijn om amper in de wedstrijdkern te zitten, maar Biglia en Kljestan doen het uitstekend op het middenveld. Ik zie mezelf de plaats van Biglia innemen als hij zou vertrekken. Maar ik denk dat de club voor zekerheid gaat kiezen. Dat ambeteert me, maar ik begrijp het wel."

"Mijn spelvisie is een van mijn grootste kwaliteiten. Ik speel wat naar het Spaanse model, zoals Praet eigenlijk, al sta ik liever iets lager op het middenveld. Biglia is een voorbeeld voor mij. Ik hoop dat hij Anderlecht verlaat, hij verdient het om in een grote club te spelen. En ik, ik zou heel graag zijn plaats pakken."

Zes maanden weg
Trainer John van den Brom heeft net voor de winterstop aangegeven rekening te houden met Sterckx. Hij ziet vooruitgang en zou hem graag eens tijdens een match aan het werk zien. Toch ziet het er niet meteen naar uit dat de Brusselaar een basisplaats kan afdwingen, dus stuurt hij aan op een oplossing. "Ik denk dat het beter is om weg te gaan en zes maanden te spelen. Ik wil het risico niet nemen om nog maar eens wekenlang op de bank te zitten. Hopelijk durft een ploeg - en dan het liefst een eersteklasser die niet tegen de degradatie vecht - mij een kans te geven, zodat ik kan bewijzen dat ik helemaal terug ben. Mijn manager is ermee bezig."

"Ik zou graag bij Anderlecht doorbreken. Ik ben in Brussel opgegroeid en hou van mijn stad. Maar als het moet, dan doe ik het wel ergens anders. Als ik nu zes maanden goed presteer, zullen zich wel genoeg Belgische en buitenlandse gegadigden melden. Ik weet dat ik de kwaliteiten heb om bijvoorbeeld in de Spaanse competitie te spelen. Als ik fysiek top ben en regelmatig kan spelen, dan kan ik een aardig niveau halen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni