'Street workout zal blijven groeien'

© Ivan Put

In verschillende Brusselse parken kan je hen aan het werk zien: de liefhebbers van street workout. In open lucht zwaaien ze hun lichaam rond de trekstangen die er staan. Het aanbod aan plekken om aan street workout te doen groeit.

Het was onder meer dankzij de deelname van Wolf’s Bar aan Belgium’s Got Talent dat de populariteit van street workout de hoogte in schoot. Door de inspanningen van die Brusselaars tellen verschillende Brusselse parken nu aangepaste infrastructuur om de sport te kunnen beoefenen, en het aanbod blijft groeien. “Wie vandaag met street workout wil beginnen, kan dat in veel betere omstandigheden dan enkele jaren geleden,” vertelt Manzul Akhmedov (22) van Wolf’s Bar. “Ik herinner me hoe mijn broer en ik aan doellatten van voetbalgoals hingen en hoe we ons aan wankele palen optrokken waarvan we niet wisten of ze zouden standhouden. Gelukkig is dat verleden tijd. Nu staat er degelijk materiaal in sommige Brusselse parken.”

De rol van Akhmedov in de ontplooiing van streetworkoutparken is belangrijk. Hij tekent ze uit, gaat bij bedrijven langs en trekt met de kostenraming naar de gemeenten. De jonge ondernemer zag zijn inspanningen in april van vorig jaar voor het eerst resultaat opleveren, toen in het Maximiliaanpark een eerste park werd geopend. Dat kreeg navolging. “Ik ben blij dat er ondertussen ook twee parken in Anderlecht en één in Elsene zijn geopend. Op 7 juni opent een nieuw park in de Peterboswijk in Anderlecht, en op 14 juli één in Schaarbeek. Beide parken zullen groter zijn dan de parken die er nu zijn.”
“De Brusselse gemeenten merken dat street workout dé tendens wordt en dat het aantal deelnemers blijft groeien. Het is gratis en het levert resultaat op. Daarom slaat het aan. Ik schat het aantal beoefenaars in Brussel tussen vijf- en zevenhonderd, op basis van wat ik zie in de parken en van het aantal mensen dat onze collectieve lessen volgt.”

Wie af en toe een streetworkoutpark passeert, ziet inderdaad altijd volk, of het nu negen uur ’s ochtends of tien uur ’s avonds is. In groep of alleen.

Wie er liever onder begeleiding mee begint, kan terecht bij Akhmedov en zijn maten van Wolf’s Bar. “Alle leden van de groep geven individuele trainingen, maar sinds begin dit jaar geven we ook groepslessen in de I-Fitness, in Sint-Gillis. De uitbaters hadden ons gezien tijdens Belgium’s Got Talent en spraken ons aan. Dat programma heeft ons imago en de bekendheid van de sport goed gedaan (Wolf’s Bar is tot de halve finales geraakt, red.).”

“We begonnen met vijf leerlingen en bereiken nu meer dan zeventig mensen. Onze naam is de bekendste in Brussel, maar stilaan vormen zich nieuwe groepen, meestal opgericht door leerlingen van ons. Allemaal concurrentie, maar het is aan ons om beter te doen en nummer één te blijven. Wij worden wel aangezien als pioniers van deze sport in Brussel, en zelfs in België.”

lees verder onder de foto

streetworkout 2 BRUZZ ACTUA 1570
© Ivan Put
Competitie en show
De groepen beconcurreren elkaar tijdens competities, maar ook om shows binnen te halen. Wolf’s Bar geeft er momenteel gemiddeld één per maand. Ook het aantal competities waaraan ze deelnemen, ligt te laag, vinden ze, zelfs al is bewezen dat ze te duchten tegenstanders zijn. “Eerder dit jaar hebben we tijdens een internationale competitie in Parijs, waar wereldkampioenen aanwezig waren, twee keer de eerste plaats behaald: voor onze show en als beste battleploeg.”

“In Nederland worden zeer veel competities georganiseerd. Elke stad heeft er wel een streetworkoutpark, en altijd zijn het goede parken. Wij zouden in 2018 de beste competitie ter wereld naar Anderlecht willen halen, naar het park dat in de Peterboswijk komt. Ik heb al een raming gemaakt van het vereiste budget. De gemeente toont interesse.”

Tijdens de opening van het streetworkoutpark in de Peterboswijk wordt op 7 juni een kleine competitie georganiseerd. Drie dagen later volgt het grote werk, want dan vindt het Belgisch kampioenschap plaats in hetzelfde park. “De winnaar zal België vertegenwoordigen tijdens het wereldkampioenschap in Rusland. Marvin, lid van Wolf’s Bar, is een van de grote favorieten. Hij is de meest complete atleet van onze groep, zowel op het vlak van kracht als in freestyle.”

Het BK is een mooie gelegenheid om te ontdekken wat mogelijk is met street workout. Akhmedov krijgt heel wat positieve feedback van zijn leerlingen, zowel van mensen die snel gewicht verliezen als van anderen die dankzij street workout beter leren doorzetten. Hij ziet de toekomst positief tegemoet. “Er zijn veel projecten in België. Brussel blijft de voornaamste plek om aan street workout te doen, maar ook in Antwerpen, Gent, Charleroi en Jalhay bij Luik heb je nu goede infrastructuur.”

“Street workout is een trend die zal blijven groeien. Ik blijf nieuwe projecten voorstellen in gemeenten. Geloof me, je zal nog veel horen van street workout.”
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Anderlecht stuurt Deschacht naar B-kern

sport 1518600085 Updated: 14/02/2018 - 13:49

Nieuws uit Brussel in je mailbox?