| Benito Raman kopt op doel. Zijn bal zal via Beerschot-verdediger Shankland in het doel belanden.

Sukkelend Beerschot ideale tegenstander voor RSC Anderlecht

Thijs Roelen
24/10/2021

Het zwaargehavende Beerschot was de perfecte tegenstander voor een allesbehalve overtuigend Anderlecht. Een lichte penaltyovertreding en een eigen doelpunt hielpen de recordkampioen aan de 4-2-winst tegen de nog zegeloze hekkensluiter.

Allerlaatste met slechts twee puntjes. Amper 7 keer gescoord. RSC Anderlecht kreeg met Beerschot zondagmiddag een tegenstander op bezoek die het allesbehalve voor de wind gaat. Vorig jaar nog de sensatie als promovendus, maar dit jaar troosteloos laatste. Holzhauser, vorig jaar de exponent van die ploeg die iedereen verraste, begon in het Astridpark zelfs op de bank. Het was precies wat Paars-Wit, zelf ook allesbehalve in goede vorm, nodig had.

Al was het wel even wachten totdat de thuisploeg de Antwerpenaren op achterstand kon zetten. Na een eerste helft vol oeverloos gebrei, halve gemiste kansen en de nodige frustraties op de tribune, opende Anderlecht op slag van rust pas de score uit een strafschop.

Vier wissels, waarvan drie voorin

Voor het doelpunt had de thuisploeg moeite door de dubbele muur te breken die hekkensluiter Beerschot had opgeworpen. Zonder spelmaker Holzhauser bleven de Antwerpenaren eigenlijk eenvoudig overeind. Anderlecht was op vier plaatsen gewijzigd, met Murillo die weer fit was en terugkeerde voor Mykhaylichenko, Raman die Zirkzee verving, Verschaeren Amuzu en Ait El-Hadj Refaelov. Drie van de vier voorhoedespelers die erin hadden gestaan bij de 2-2 tegen Sint-Truiden, werden vervangen.

Die nieuwe aanvalslinie begon vol enthousiasme, met Raman die al in de eerste minuut een enorme kans miste. Aangever Gomez stond echter buitenspel. Snel daarna bediende Raman met de hak Kouamé, maar hij had te veel tijd nodig en zijn schot werd geblokt. Er volgden in het eerste halfuur nog mogelijkheidjes voor Hoedt, Verschaeren, Kouamé en Raman, maar die konden Beerschot-doelman Vanhamel allemaal nooit echt verontrusten.

Gezapig gedoe

Het duo Kouamé-Raman blonk uit in onhandige aannames, terwijl de linies daarachter veel moeite hadden de opening te vinden. Vaak was het te voorspelbaar of te traag. Alleen Ait El-Hadj leek het spel af en toe te kunnen versnellen. Zij die Anderlecht-Beerschot hadden verkozen boven Barcelona-Real Madrid, Ajax-PSV of Manchester United-Liverpool begonnen zich hun keuze te beklagen.

Na dat eerste halfuur dat het publiek steeds verder in slaap suste, zette de thuisploeg opnieuw aan. Raman kon doorbreken na een tikje van Kouamé, maar schoot te wild over en naast. Kouamé kreeg een goede schietkans uit de kluts, maar Vanhamel tikte uit de verre hoek. En na een nieuwe klutssituatie belandde de bal voor de voeten van Olsson, die zijn schot geblokt zag.

Net toen iedereen erop rekende dat het opnieuw 0-0 zou blijven tot aan de rust, dribbelde Olsson het Beerschot-strafschopgebied in. Hij ging de kaats aan met Ait El-Hadj, maar die werd aangetikt door Radic en ging meteen naar de grond: penalty. Sergio Gomez bevestigde zijn status binnen de ploeg en schoot onberispelijk raak, 1-0.

24102021_Sergio Gomez

| Sergio Gomez stuurt doelman Mike Vanhamel de verkeerde hoek in en maakt de 1-0.

Weer geen geluk voor Beerschot

Na de rust volgde aanvankelijk nog wat meer van het gezapige zelfde. Een eerste kans was er na 52 minuten, toen Radic Kouamé net van het intikken van de voorzet van Verschaeren kon houden. Wat volgde waren een aantal hoekschoppen. Een vanaf de rechterkant werd door Raman verlengd, waarna die via Beerschot-verdediger Shankland pardoes in eigen doel viel. Voor Beerschot zit het dit seizoen zelden mee.

Maar de ploeg van de Argentijnse coach Javier Torrente liet zich niet kennen en trok direct ten aanval. Diezelfde Shankland kopte, nu wel bedoeld, knap in de verre hoek achter Van Crombrugge, 2-1.

Echt spannend werd het nadien echter nooit. Raman werd tot tweemaal toe weggestuurd door Cullen, maar schoot even vaak voorlangs. In minuut 69 sloeg Kouamé Beerschot wel definitief in de touwen. Hij nam goed aan en draaide knap weg, om direct daarna laag raak te schieten vanaf de rand van het strafschopgebied, 3-1.

24102021_Kouamé

| Kouamé in duel met Bourdin. De Anderlecht-spits was ongelukkig, maar scoorde wel.

Vertrouwen tanken

Tijd voor Kompany om wat door te wisselen en onder meer Ashimeru in de ploeg te brengen. Hij tekende in de 77ste minuut voor de 4-1, na een een-twee met een andere invaller: Zirkzee.

Nog altijd was het doelpuntenfestival niet voorbij in het Astridpark. Dat niet alleen Beerschot niet in zijn beste fase verkeert, bleek wel doordat de thuisploeg opnieuw een doelpunt weggaf. Holzhauser zette Dom alleen voor Van Crombrugge, die geen verhaal had op zijn schot, 4-2.

Daar bleef het bij. De vraag is wat Anderlecht had gedaan tegen een betere tegenstander dan dit matige Beerschot. Overtuigend was het immers nog altijd niet. Het publiek maalde daar voor een keer niet om. Woensdag is er met amateurploeg La Louvière opnieuw een tegenstander die Paars-Wit niet al te zeer mag verontrusten. Wat extra vertrouwen tanken is geen overbodige luxe.