| Het uitvak met RWDM-supporters zondagavond tijdens Anderlecht-RWDM.

Supporters in een rolstoel krijgen het hard te verduren tijdens Anderlecht-RWDM

MW
© BRUZZ
29/11/2023

Alles was er om van Anderlecht-RWDM een mooie voetbalavond te maken in het Lotto Park, tot enkele RWDM-supporters zondag Bengaals vuur afstaken dat in het vak met supporters in een rolstoel viel. Hoe aangepast zijn de Brusselse stadions voor mensen met beperkte mobiliteit?

“De spelers stonden klaar en de harde kern had een knappe tifo gemaakt,” beschrijft Guy Stevens de sfeer in het stadion van paars-wit aan BRUZZ. Als rolstoelgebruiker volgt hij de thuiswedstrijden van RSCA vanuit een tribune voor personen met beperkte mobiliteit (PBM): tribune S3, vlak naast het vak van de uitsupporters. Wanneer die met veel zijn, opent ook de tribune boven die voor rolstoelgebruikers.

En dat bleek zondag voor problemen te zorgen. “De match was nog niet begonnen, of we hoorden knallen en voelden een rode gloed boven ons,” getuigt Stevens. De fans van RWDM bleken bengaals vuur te hebben binnengesmokkeld. Enkele van die vuurpijlen belandden ook in het vak voor rolstoelgebruikers.

Paniek

“Dat zorgde toch voor paniek bij enkele supporters,” vertelt Stevens. “Iemand kreeg een vuurpijl op zijn arm en iedereen zocht dekking bij de gang naar de tribunes, die wel overdekt is.” Omdat daar te weinig plaats was voor iedereen, bleef Stevens in het onoverdekte gedeelte van de tribune zitten. “Opeens viel er een vuurpijl naast mijn rolstoel. Zonder veel erg, dacht ik eerst, maar een van de banden van mijn rolstoel vatte vuur.”

De schrik zat er nadien goed in bij de supporters. “Je voelde dat veel fans bij de kleinste kans al naar achter trokken om te schuilen voor eventuele projectielen.” De winning goal in de toegevoegde tijd, beleefde tribune S3 daarom in mineur. "In plaats van te juichen, zag ik bezorgde mede-supporters die vreesden voor hun veiligheid."

20231126_Anderlecht RWDM tifo

| De supporters van Anderlecht zorgden voor sfeer met o.a. een gigantische tifo.

De incidenten van zondag worden opgenomen in het verslag van de match delegate van de Belgische voetbalbond, dat vervolgens wordt overgemaakt aan het bondsparket. Ook de politie voert momenteel een onderzoek naar de feiten.

Woordvoerder bij RWDM Damien Bytebier zegt pas deze ochtend ingelicht te zijn over het incident en kon nog niet reageren. Intussen boden de leden van supportersclub Ultras Brusselspower 2005 wel hun excuses aan, zegt Stevens. “Ze vertelden dat de vuurpijlen per ongeluk in ons vak waren beland en beloofden me alle schade te willen vergoeden.”

‘Volstrekt ontoelaatbaar’

Anderlecht-woordvoerder Mathias Declercq noemt de gebeurtenissen van zondag "volstrekt ontoelaatbaar".

"In de eerste plaats zou dit vuurwerk nooit het stadion binnen mogen geraken,” zegt hij. “Hier tillen we zwaar aan. Vorig jaar betrapten we ook eigen supporters op het bezit van vuurwerk. Als sanctie bleef hun vak daarna twee wedstrijden leeg.” Declercq wijst ook op de limieten bij de controle van supporters. "Stewards mogen enkel oppervlakkig fouilleren, met alle gevolgen vandien."

Anderlecht bekijkt nu in samenspraak met de fans in het PBM-vak welke verbeteringen de club kan aanbrengen. “We hebben al voorgesteld om hen een plaats te geven achter glas, op de tweede verdieping, maar hun wens is om in hun huidige tribune te blijven, waar ze volop van de sfeer kunnen genieten,” vernam de woordvoerder van de betrokken supporters zelf, die vertegenwoordigd zijn in de fan council.

Bierdouches

Daarom zal de club een afdak voorzien in het vak. “Er waren sowieso al plannen om dat te doen, maar de constructie zal er nu vroeger komen. Voor de wedstrijd van Standard voorzien we een tijdelijke stelling.”

De gebeurtenissen van zondag doen de vraag rijzen hoe de faciliteiten voor rolstoelgebruikers eruit zien bij de andere Brusselse clubs in de hoogste voetbalklasse.

Bij Anderlecht zijn er alvast 28 rolstoelplaatsen en nog eens evenveel plaatsen voor hun begeleiders. Er zijn in totaal drie aangepaste toiletten aanwezig, waarvan één in de fanzone. Twee opgeleide stewards staan paraat om fans met beperkte mobiliteit te begeleiden, indien gewenst. “Qua infrastructuur zitten we op Anderlecht dus goed,” zegt Stevens. “Enige nadeel is het uitvak boven onze tribune. Tegen clubs als Antwerp of Club Brugge zijn we de bierdouches intussen gewoon.”

Rolstoeltoegankelijkheid bij RWDM

Het Molenbeekse RWDM zegt op haar website een echte familieclub te zijn, maar installeerde pas drie seizoenen geleden een tribune die plaats biedt aan tien mensen in een rolstoel. Tickets daar kosten 5 euro voor zowel de begeleider als rolstoeler.

“Helaas kunnen we maar zo weinig plaatsen aanbieden, maar voorlopig beantwoordt dat aan de vraag,” zegt RWDM-woordvoerder Bytebier. Supporters in een rolstoel zitten dus droog in een container die voor aangepaste tribune doorgaat. Vlakbij is ook een aangepast toilet voorzien.

De aangepaste tribune kwam er pas na een geldinzamelingsactie. RWDM-woordvoerder Bytebier zegt nochtans “er alles aan te doen om het comfort in het stadion te verbeteren. Maar we blijven een club die een snelle opgang heeft gemaakt sinds 2015 en dus lopen we op sommige vlakken achter op de andere ploegen.”

"Qua infrastructuur lopen we achter op andere clubs"

Damien Bytebier - woordvoerder RWDM

Veel haast om de accomodatie te verbeteren, lijkt er niet te zijn. Vanuit de Pro League bestaat er dan ook geen dwingend kader om het stadion toegankelijk en comfortabel te maken voor mensen met een beperking. De Pro League voert nochtans een beleid rond Football & Social Responsibility (FSR). Een van de pijlers binnen dat beleidsplan is toegankelijkheid. De clubs aanmoedigen is één ding, ze ook maatregelen opleggen voor inclusieve voetbalstadions blijkt veel moeilijker. En ook de verouderde infrastructuur van de eerste klasseclubs maakt een doortastend optreden uitdagend.

Union: aangepast sanitair in containers

Bij Union Sint-Gillis, die andere Brusselse club met infrastructurele groeipijn, roeien ze met de riemen die ze hebben. Als rolstoelgebruiker zit je er droog naast de dug-out van de thuisploeg. Tenminste als de wind niet te strak staat, “want dan gebeurt het af en toe dat er regen tot onder het afdak waait,” zegt woordvoerder Maarten Verdoodt.

“Aangepaste toiletten voorzien we in een container die duidelijk staat aangegeven,” verzekert Verdoodt. “Mensen met beperkte mobiliteit die een wedstrijd willen bijwonen, vragen we hun ticket te kopen door voorafgaand met ons contact op te nemen. Zij betalen de laagste prijs binnen hun leeftijdscategorie en begeleiders mogen gratis binnen.”

Voor de Europese wedstrijden die Union afwerkt in het Lotto Park van RSC Anderlecht, maken we gebruik van hun aangepaste infrastructuur. "Tegen Liverpool, op 14 december, delen rolstoelers van beide clubs hetzelfde vak S3 achter de goal," geeft Verdoodt nog mee. "Dat vak is volledig uitverkocht."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sint-Jans-Molenbeek, Sport, RSCA, RWDM, personen met beperkte mobiliteit, rolstoel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni