Tai-chi in Op-Weule: In alle rust verdedigen

TS
© Brussel Deze Week
16/12/2012
In Op-Weule beoefenen ze, steeds talrijker, de eeuwenoude Chinese bewegingskunst tai chi. Veel deelnemers zijn de tachtig al voorbij, eentje is zelfs 90+. "Je hoeft bij aanvang niet per se soepel te zijn, je wórdt het hier wel."

"Ouderen moeten meer bewegen: daarom zijn we met lessen tai chi begonnen," vertelt voorzitster Jeanine Clinck (74). "Het was een nogal toevallige keuze: er bood zich net een lesgever van die sport aan."

Tai chi bleek een schot in de roos en kon de senioren uit Woluwe en omstreken vrij snel overtuigen. Met een veertigtal leden is de groep vandaag zo groot geworden dat er twee lessen gegeven worden. "Elke maandagochtend is er les om 9.15 en om 10.30 uur, telkens een uur en een kwartier lang. De leden mogen kiezen in welke groep ze komen sporten, maar meestal hebben ze na een tijdje hun vaste groep."

"De prijs speelt volgens mij een grote rol in ons succes. Naast vijf euro lidgeld betaal je zestien euro voor tien lessen. Dat is een peulschil. Wie interesse heeft, mag altijd langskomen. We kunnen zeker nog meer volk aan: onze zaal is groot genoeg."

Voor het grote succes van de taichigroep zijn op dit moment enkel en alleen de vrouwen verantwoordelijk: met twee deelnemers zijn de mannen duidelijk in de minderheid. "Misschien zijn ze bang voor de vrouwen?" werpt Clinck lachend op. Volgens de voorzitster heeft tai chi alvast alles in huis om in de smaak te vallen bij iedereen. "Je voert sierlijke bewegingen uit met armen en benen in een kalme en ontspannen toestand. Dat brengt je lichaam en geest tot rust. Het is heel gecontroleerd en vraagt een goede coördinatie. Soepel hoef je bij aanvang niet per se te zijn, dat word je wel na een paar lessen. Je voelt vrij snel het verschil. Het is echt een aanrader."

"Tegelijk leer je ook verdedigende bewegingen om een slag van een tegenstrever te pareren. Het is geen vechtsport, maar leunt er wel tegenaan. En alles gaat rustig aan, niets bruusk. Dat helpt onze leden om zelfvertrouwen op te bouwen en zich meer op hun gemak te voelen."

Met leeftijden die gemakkelijk tot in de tachtig lopen en zelfs een uitschieter van negentig mag het er niet al te ruw toe gaan in Op-Weule. "Sommige oefeningen zijn aangepast aan een ouder publiek. Zo staan er regelmatig evenwichtsoefeningen op het programma, die helpen het vallen tegen te gaan."

"Twintigers vind je niet bij ons, daarvoor is het leeftijdsverschil te groot. Vergeet ook niet dat de meeste mensen maandagvoormiddag werken of op school zitten. Voor mensen met een hogere ouderdom is dit echt de perfecte sport, en het is ook een mooie gelegenheid om eens bij te praten. We zijn echt wel een vriendengroep geworden.

Maar blijven plakken? Nee, dat doen we niet. Daarvoor gaat de cafetaria te laat open (lacht)."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Lambrechts-Woluwe , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni