Team Chakal is de enige Brusselse tricksclub

Tricks en parkour zijn sporten van de 21ste eeuw. Bij Team Chakal leren ze u de knepen van het vak. Iedereen is er welkom, van alle leeftijden en maten. En iedereen ontwikkelt een eigen stijl, al komt de ene beter van de grond dan de andere.

"T ricks, dat zijn acrobatieën met invloeden van vechtsporten zoals capoeira en kungfu," zegt Serge Bawamby Doré (25), de voorzitter en oprichter van Team Chakal. "Het is een samensmelting van circusacrobatieën en bewegingen uit de vechtsport. Bijvoorbeeld springen en al draaiend een schop geven. Daarnaast geven we parkour-les. Parkour is een discipline waarin je hindernissen moet proberen te overwinnen op een zo snel mogelijke manier."

Catastrophe
De eerste Belgische tricksclub was Team Superfly; Doré maakte er deel van uit. Een paar jaar geleden richtte hij Chakal op om het team te professionaliseren. Chakal is de naam van het kledingmerk van een vriend die het team mee oprichtte.

De harde kern in Woluwe bestaat uit een twintigtal leerlingen, vooral jongeren tussen vijftien en twintig. Mensen die iets ouder zijn, vrezen meteen dat ze het niet aankunnen. Onterecht, vindt de voorzitter. "Ze proberen zelfs niet. Na pakweg hun 22ste willen de mensen het kalmer aan doen en zijn ze niet geïnteresseerd in battles en toestanden. Op woensdag geef ik les in de Espace Catastrophe en daar komen heel wat volwassenen op af, onder wie veel dansers en circusartiesten. Ik heb meer dan een jaar een vrouw van 45 gehad in mijn les. Er staat geen leeftijd op deze sporten. Limieten worden eerder opgelegd door hartproblemen. Te zwaar of niet in vorm? Niet erg, dat verbetert wel tijdens de lessen."

De trainingen combineren tricks met parkour. Parkour kun je volgens Doré niet echt leren en moet je vooral doen - in de openlucht. "Zodra je een zeker niveau hebt, wil je steeds meer. Het is dan niet echt leuk meer om les te volgen. Tijdens de les geef ik elementen van tricks die je bij parkour ook kunt gebruiken, ik heb de twee lessen eigenlijk samengevoegd. We warmen eerst op, doen wat technisch werk en daarna volgt een freestyle-perio­de waarin iedereen doet waarin hij of zij zin heeft. Ik leid en help dan, en voorkom dat mensen blessures oplopen. Bij tricks zijn er basisbewegingen die je onder de knie moet hebben voor je andere dingen kunt doen. Ik geef een basis aan iedereen, maar daarnaast is er ook nog het individuele werk. Iedereen ontwikkelt een eigen stijl volgens zijn lichaamsbouw."

Het doel van deze lessen? Je amuseren. Er zijn niet echt regels, maar mensen nemen automatisch bewegingen van elkaar over. Sommige leerlingen filmen hun kunstjes en zetten die op internet. Ze willen tonen wat ze kunnen, maar denken niet aan een toekomst 'in het milieu'. "Met het team wil ik de mensen met een goed niveau de kans geven om er professioneel mee bezig te zijn. Zo heb je mensen die aan een theaterstuk werken en iets nieuws willen. Ik geef iedereen een basis; je ziet zelf maar wat je ermee doet. Je kunt er alle kanten mee uit."

:: Meer info op teamchakal.com, of tik 'team chakal' in op youtube.com

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?