Tennisclub Woten: ‘De kerk in het midden houden’

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
15/02/2012
Woten draagt zijn familiale sfeer en openheid hoog in het vaandel. Dat heeft als gevolg dat ook heel wat anderstaligen de club frequenteren, en ja, dat stelt de tennissers voor uitdagingen.

"De afgelopen 35 jaar hebben we geprobeerd om iedereen aan bod te laten komen, en dat zal niet veranderen," vertelt voorzitter Albert Greven (67). "We zijn begonnen met twee terreintjes in de openlucht, en ondertussen hebben we toch zes velden, waarvan drie overdekte, en een schitterend clubhuis waar we regelmatig feesten. We zijn van 's morgens tot 's avonds open en hebben zowel heel wat gepensioneerden als kinderen in onze rangen."

Met zijn 420 leden is Woten een middelgrote club. Onder de tennissers zijn er veel anderstaligen die zich de afgelopen jaren in groten getale in Sint-Stevens-Woluwe hebben gevestigd. "Heel wat van hen 'gebruiken' de gemeente als slaapdorp. Het zijn zeker geen arme mensen, veeleer welgestelde ex-Brusselaars die naar hier afzakken en weinig deelnemen aan het leven in de gemeente. Hun activiteiten spelen zich vooral in Brussel af. Daar proberen we tegenin te gaan, bijvoorbeeld met een goed draaiende bar en veel evenementen. Ondertussen is zowat een vierde van de leden anderstalig. Maar een taalprobleem hebben we hier niet. We proberen gewoon het Nederlandstalige karakter van de club te behouden, bijvoorbeeld door altijd in het Nederlands te communiceren. Maar vraagt iemand wat uitleg in het Frans of Engels, dan doen we dat zonder problemen."

Een groter probleem is het groeiende egoïsme van de maatschappij. Het wordt voor de club steeds moeilijker om iedereen gelukkig te houden. "De kerk in het midden houden is niet gemakkelijk. Gepensioneerden zien de jongeren bijvoorbeeld niet graag komen omdat ze speeltijd innemen."

Woten zou een van de goedkoopste clubs uit de omgeving zijn en kan rekenen op heel wat vaste klanten. Zelfs wie naar pakweg Leuven of Wallonië verhuist, komt nog regelmatig langs. Tennisspelers zijn een redelijk honkvast volkje, trouw aan de vrienden. In de toekomst hoopt de club hen nog beter te bedienen. "We willen eerst en vooral behouden wat we hebben, maar zouden er graag een paar velden bij hebben. We onderhandelen al jaren met de gemeente. Met drie terreinen erbij kunnen we tweehonderd extra leden aantrekken. We willen comfort bieden. Maar het zijn economisch moeilijke tijden, we beseffen dat we geduldig moeten zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni