Voetbalsupporters van over heel Europa zakken op zaterdag 12 juni af naar Brussel. Dan wordt het vijfde International Fans Tournament ter ere van het ter ziele gegane RWDM gespeeld.

Lyon, Everton, Torino, Lechia Gdansk, Heerenveen, Heart of Midlothian, RWDM, Union Saint-Gilloise, Namen, Cercle Brugge, Luik en Racing Genk: het deelnemersveld van het International Fans Tournament mag weer gezien worden. Het is een toernooi ter ere van het in 2002 verdwenen RWDM, onder vrienden.

"Elke ploeg brengt 25 à dertig spelers mee, dat zijn toch al gauw driehonderd mensen. En de meesten onder hen zijn toch wel vrienden," vertelt medeorganisator Stéphane Lievens (43). "We hebben elkaar leren kennen door het voetbal. Mijn co-organisator, Stéphane Noël, is bijvoorbeeld geabonneerd op het Engelse Everton en kent daar heel wat mensen. Een van onze vrienden is dan weer een Pool en dankzij hem komen de mensen van Lechia Gdansk afgereisd. Iedereen kent elkaar op de een of andere manier. En anders leren ze elkaar wel kennen."

Al die supporters samenbrengen kan voor vuurwerk zorgen, maar de organisatoren zijn nergens bang voor. "Tot nu toe is er nooit iets gebeurd. Mensen uit verschillende landen hebben elkaar hier leren kennen en gaan nu naar wedstrijden van elkaar kijken. Het is wel zo dat we twee buitenlandse ploegen uit hetzelfde land vermijden."

Het toernooi wordt in één dag gespeeld. De Polen van Lechia Gdansk verdedigen hun titel. De festiviteiten worden een dag eerder al op gang gedronken. "Dan wordt er een feestje georganiseerd in het clubhuis van Union Saint-Gilloise, goede vrienden van ons. Op zaterdag 12 juni spelen we tegen elkaar op het veld achter het Edmond Machtensstadion in Molenbeek. Het gaat er vooral 'onder ons' toe, er zijn niet zoveel toeschouwers, al is iedereen zeker welkom."

Tegen 18 uur loopt het toernooi op zijn einde. De dag wordt feestelijk afgesloten met de prijsuitreiking en een barbecue. "En dan zullen er ongetwijfeld nog een paar supporters de stad in trekken, denk ik. Het kan laat worden."


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni