Theaterstuk over Union Sint-Gillis: universele passie

© Kris Dewitte

Passie is passie, of het nu voor een theaterstuk van Shakespeare is of voor een voetbalmatch van Union Sint-Gillis. Het theaterstuk ‘Do You Still Love Me?’ brengt beide werelden samen.

“Ik zat daar, naar de match tussen Rode Ster Belgrado en Dynamo Kiev te kijken, en dacht bij mezelf: eigenlijk zijn het theater en een voetbalstadion nogal vergelijkbaar,” vertelt Sanja Mitrović, auteur en producer van het stuk. “Ik was overweldigd door de sfeer, de gezangen, de choreografie van lichamen. Al die emoties, al die passie; het is iets dat je ook terugvindt op een theaterscène.”

De ervaring in haar thuisland Servië, in 2000, was de kiem die uiteindelijk uitgroeide tot Do You Still Love Me? In het stuk worden vier acteurs gespiegeld aan vier voetbalsupporters. Beide groepen delen hun ervaringen en groeien stilaan naar elkaar toe. “Wat was je eerste hoofdrol? Wat was de eerste match die je van je club hebt bijgewoond? Dat soort informatie delen beide groepen met elkaar, en ze gaan daar ook op in door vragen te stellen. Ze schuwen geen vooroordelen, zoals het beeld dat voetbalsupporters vooral blanke hooligans zijn. Ze weerleggen dat, gaan een dialoog aan en beseffen stilaan dat hun passie vergelijkbaar is.”

Union Bhoys
Mitrović werkte eerst met voetbalsupporters van het Franse Stade Reims en ondertussen deed ze dat ook met aanhangers van Feyenoord Rotterdam, Union Sint-Gillis en volgend jaar Paris Saint-Germain. Haar keuze voor de Brusselaars is geen toeval. “Ik woon in de buurt van het stadion en ben al naar een paar matchen gaan kijken. De open sfeer vind ik speciaal, het internationale publiek is zeer Brussels.”

“Vier ultra’s van de Union Bhoys spelen zelf in het stuk. De verhalen en ervaringen die ze delen zijn echt, maar zijn uiteraard gekaderd en in dialogen gegoten. Maar eigenlijk spelen ze zichzelf, net als de acteurs. Allemaal gepassioneerde mensen die op het einde van het stuk geen twee groepen van vier meer vormen, maar één groep van acht.”

De première van het stuk met Union-supporters vindt op vrijdag 24 april plaats in de Beursschouwburg. Na een tweede Brusselse opvoering trekken ze nog naar Hasselt en Leuven. “Hopelijk komen er nog meer voorstellingen bij. In Reims zijn er tijdens de première heel wat supporters komen kijken, waardoor er een leuke mengeling was van voetbal- en theaterfans. Hopelijk herhaalt zich dat in Brussel.”

Do You Still Love Me?

data: 24 > 25/04, 20.30

tickets: €13

waar: Beursschouwburg, Brussel-Stad

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • Cultuurhuizen maken een vuist
  • Ibrahim Ouassari van MolenGeek wordt bestuurder bij Proximus
  • Frédéric Van Malleghem (Cambio): 'Tegen auto zijn is beetje belachelijk'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Stripmuseum: 'We willen een draaischijf zijn in Belgische stripscene'
  • Chassol lâche son imagination débridée sur Bruxelles
  • Ichraf Nasri on Political Body II
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement