Thiam, Borlées en Sacoor worden blikvangers op 6 september

Nafi Thiam is een van de sterren op de 43e editie van de Memorial.

Op vrijdag 6 september staat de 43e editie van de Memorial Van Damme op het programma. Met Nafi Thiam, de broers Borlée en Jonathan Sacoor tekenen verschillende Belgische toppers present in het Koning Boudewijnstadion, waar traditioneel de laatste manche van de Diamond League wordt gehouden.

De Memorial wordt dit jaar, tegen de gewoonte in, georganiseerd voor een groot kampioenschap. Enkele weken later vindt immers het WK in Doha (27/9-6/10) plaats. "Dat betekent dat we drie weken voor het toernooi mooie prestaties zullen krijgen", zegt meetingdirecteur Cédric Van Branteghem maandag in Brussel. "De Memorial zal van een heel hoog niveau zijn want de atleten zitten dan in de laatste rechte lijn van hun voorbereiding."

De toeschouwers zullen zich onder meer kunnen opwarmen aan de prestaties van Nafi Thiam, Kevin, Jonathan en Dylan Borlée en Jonathan Sacoor, de U20-wereldkampioen op de 400 meter. Olympisch kampioene zevenkamp Thiam is voorzien voor het hoogspringen, al treedt ze mogelijk aan in het verspringen.

Verder zullen er drie wedstrijden op de 400 meter worden georganiseerd, twee bij de mannen en een bij de vrouwen. "De 400 meter staat op het programma van de Diamond League-finale. Behalve de gekwalificeerde atleten hebben we ook recht op een wildcard. Die zullen we aan een Belg geven," zegt Van Branteghem.

"Daarnaast voorzien we nog een tweede race met de andere Tornados. We proberen een zo sterk mogelijk internationaal veld bij elkaar te krijgen. Dat is belangrijk voor Jacques Borlée (coach, red), die zijn ploeg voor Doha nog moet samenstellen." Voor de Belgian Cheetahs zal ook een 400 meter voor vrouwen worden georganiseerd.

Atletiek in de stad

Als opwarmer voor de Memorial vinden twee edities van de Urban Memorial Series plaats, kogelstoten op het De Brouckèreplein (5/9) en polsstokspringen op de Vismarkt (16/8).

Net zoals vorig jaar deelt het Brussels Gewest via het toeristische agentschap Visit Brussels 2.000 gratis tickets uit. "Binnen enkele weken komt daarvoor op onze website een speciale pagina," zegt Jeroen Roppe van Visit.Brussels. "Daar kun je tickets bestellen, maximaal vier per persoon. Als je er op tijd bij bent, dan krijg je een voucher die je later kan omruilen voor een ticket."

Die omruiling gebeurt enkel en alleen op 16 augustus op de Vismarkt, waar het Urban Athletics evenement plaatsvindt. Dat is een sportmanifestatie voor sporters met een handicap. Op dat evenement kun je dus je tickets voor de Memorial verkrijgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?