Tien spelers van STVV storten Anderlecht in diepe crisis

© Philippe Crochet/Photo News
| Sven Kums en Ivan Santini zijn de moed der wanhoop nabij.

Na de pijnlijk bekernederlaag in de Brusselse derby tegen Union, is RSC Anderlecht er niet in geslaagd de rug te rechten in de competitie. Paars-wit verloor wel niet, maar geraakte na een povere wedstrijd niet voorbij STVV. Hoewel de Limburgers meer dan 70 minuten met een man minder speelden, eindigde de partij op 0-0.

Coach Hein Vanhaezebrouck sloeg na de beschamende 0-3 nederlaag in de Brusselse bekerderby tegen Union mea culpa. In de thuiswedstrijd tegen STVV moest hij een nieuwe blamage vermijden: enkel een zege volstond. Didillon, Milic, Saelemaekers, Trebel, Amuzu, Santini en Bakkali keerden daarom terug in de basis.

Bij STVV kon Marc Brys rekenen op zijn sterkste elftal. Het was vooral uitkijken voor draaischijf Bezus, smaakmaker Ceballos en goaltjesdief Boli. De Kanaries kenden voorlopig een prima seizoen en konden mits een stunt in het Astridpark op gelijk hoogte komen van paars-wit.

Afgekeurde goal

Onder impuls van een energieke Bakkali nam RSCA de openingsfase voor zijn rekening. Het eerste wapenfeit was voor Trebel. De aanvoerder zocht met een loeiharde uithaal de verste hoek, verdediger Teixeira kopte de schicht – met gevaar voor een hersenschudding – over het doel van Steppe.

Het antwoord van de Limburgers liet niet lang op zich wachten. Bezus bediende Boli met de perfecte pass, de spits beantwoordde de assist met een kopbal voorbij Didillon. Het Astridpark slaakte evenwel een zucht van opluchting, want de lijnrechter vlagde voor buitenspel. Bijna onzichtbaar met het oog. Maar wel een correcte beslissing, zo leert de herhaling.

20180930_Bakkali_PhotoNews
© Philippe Crochet/Photo News
| Bakkali (links) toonde zijn uitzonderlijke talent, maar ook hij kon RSCA niet op sleeptouw nemen.

Even later was Boli er opnieuw dichtbij, maar dit keer kopte de volledig vrijstaande aanvaller onbegrijpelijk over. Opnieuw zagen de verdedigers van Anderlecht er niet goed uit. Het thuispubliek begon te morren en lanceerde een eerste fluitconcert. De klaagzang sloeg snel over in gejuich, want halverwege de eerste helft stond STVV plots met tien.

Ceballos trapte de kous van Saelemaekers helemaal aan flarden en schraapte ook wat vel van diens kuit. Eerst hield ref Van Driessche het op geel, maar na een goede tussenkomst van de videoref veranderde het kleurtje in rood.

20180930_Saelemaekers_PlaySports
© Telenet Play Sports
| De schade voor Saelemaekers bleef beperkt tot een kapotte kous.

Tegen tien man voerde Anderlecht de druk op in de eerste helft. Vooral Bakkali, die met sierlijke bewegingen meerdere tegenstanders te kijk zette, werd regelmatig getrakteerd op een open doekje van het thuispubliek. Toch vond ook de eenmalige Rode Duivel geen gaatjes in de muur van STVV.

De tweede helft spoelen we liefst helemaal door. Een inspiratieloos RSCA kreeg de bal, maar legde niets op de mat. Op de linkerflank in de richting van de STVV-keeper pakte een groepje duiven minutenlang samen op het veld. Het zegt wat over de intensiteit van de match.

Het thuispubliek keek weemoedig toe en ook Hein Vanhaezebrouck krabde zich meermaals in de haren. Een kwartier voor het einde bereikte de onvrede een kookpunt. Trebel werd geblesseerd naar de kant gehaald, maar werd toch op een fluitconcert onthaald.

20180930_Vanhaezebrouck_PhotoNews
© Philippe Crochet/Photo News
| Hein Vanhaezebrouck kan niet geloven wat hij ziet.

Bakkali maakte een einde aan de genânte vertoning met een loeihard schot, dat maar net het doel miste. Ook invallers Makarenko en Dimata zorgden voor wat meer dreiging. De eerste dwong Steppe op aangeven van de andere met een lage schuiver tot een goede redding.

Het thuispubliek kreeg nog even hoop wanneer Santini hoog boven iedereen uittorende en naar doel kon koppen, maar de bal botste luttele centimeters naast. Na zo’n schertsvertoning was een laat doelpunt wellicht wat te veel van het goede geweest. Anderlecht volgt nu al op 8 punten van leider Club Brugge. ’t Is crisis in het Astridpark.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?