Toerist op loopschoenen

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
20/01/2011
Na Los Angeles, Melbourne en Kaapstad bestaan ze nu ook in Brussel: toeristische joggingtours. BSJ biedt ze als eerste aan.

"Wij vinden dat Brussel te weinig bekend is bij heel wat van zijn inwoners," zegt Lawrence Louis-Charles (28), secretaris en een van de gidsen van Brussels Sight Jogging (BSJ). "Eurocraten en al die mensen die hier congressen komen volgen, zijn op dit moment onze eerste doelgroep. Naderhand zullen we ons aanbod uitbreiden." BSJ staat nog in de kinderschoenen. In mei 2009 borrelde het idee op, in december kreeg het project echt vorm.

"De jogging staat open voor iedereen. We willen de deelnemers ándere dingen in onze stad doen ontdekken, zoals bijzondere groene plekjes. We geven telkens ook uitleg en wat anekdotes mee. In Laken heb je bijvoorbeeld de Tuinen van de Bloemist, niet ver van het Atomium, waar je naast het mooie groen een prachtig uitzicht op Brussel hebt. En wist je dat op het kerkhof van Laken een echte 'Denker' van Rodin staat? Dat ontdek je allemaal tijdens een run." Momenteel biedt BSJ drie rondes aan: De Vijfhoek, Europees en Atomium. Met één à vijf mensen loopt u een tour van een tot anderhalf uur. Af en toe wordt halt gehouden voor wat uitleg. Een tour op maat is ook mogelijk; u moet er wel uw geldbuidel voor bovenhalen. "De prijzen variëren van zestig euro voor één persoon tot veertig euro per persoon voor groepen. Dat is vooral om uit de kosten te komen, maar op termijn willen we het geld opzijzetten om een deel aan een milieuvereniging te schenken."

"We zijn alle vier verliefd op Brussel en hebben toerisme gestudeerd. Als er een tour op maat wordt gevraagd, duiken we onze boeken in en spreken we onze kennis aan. We werken ook samen met BITC (Brussel Internationaal-Toerisme & Congres). Dat de sightseeing lopend wordt gedaan, komt doordat we verbonden zijn aan de atletiekclub van Elsene. Lopen is onze passie."

De initiatiefnemers willen rustig groeien en campagne voeren om bekender te worden. 2011 moet het jaar van de doorbraak worden. "Na de eurocraten en toeristen willen we ons in de loop van dit jaar ook gaan richten op de Brusselaars. Hen hun stad laten herontdekken. Daarvoor zullen we ook nieuwe rondes uittekenen. Op een termijn van vijf jaar willen we dit concept echt ontwikkelen in Brussel en zo mogelijk een paar mensen voltijds in dienst nemen."


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni