Tot eind december geen bezoekende fans meer bij Pro League-wedstrijden

© Belga
| Voor alle wedstrijden van de Pro League zijn de komende weken enkel de thuissupporters nog welkom.
Updated: 06-12-2021 - 18:37

De Raad van Bestuur van de Pro League heeft besloten om vanaf de eerstkomende speeldag tot het einde van het kalenderjaar geen bezoekende supporters meer toe te laten bij alle wedstrijden van de Pro League. Dat meldt de belangenvereniging van de Belgische profclubs maandag. De maatregel geldt bij wedstrijden in de Jupiler Pro League, 1B Pro League en Croky Cup.

"Na overleg besloot de Raad van Bestuur om vanaf de eerstkomende speeldag tot het einde van het kalenderjaar geen bezoekende supporters meer toe te laten in alle wedstrijden van de Pro League (Jupiler Pro League, 1B Pro League en Croky Cup)", klinkt het bij de Pro League, daags nadat zowel de Antwerpse derby tussen Beerschot en Antwerp (0-1) als de clash tussen Standard en Charleroi (0-3) door wangedrag van fans ontsierd werden. "Deze maatregel installeert een afkoelingsperiode rond onze wedstrijden en zal, door het tijdelijk stopzetten van busreizen door bezoekende fans, ook zijn impact hebben op de viruscirculatie die we zo kunnen beperken."

De Antwerpse derby werd ontsierd door opstootjes tussen beide supportersclans. Een Beerschot-fan stak zelfs het veld over om een vuurpijl in het Antwerp-vak te gooien. Standard-Charleroi werd dan weer voortijdig afgefloten na verschillende rookbommen van Luikse fans op het veld. De Pro Leagea veroordeelt die incidenten. "De overgrote meerderheid van de supporters gaf dit weekend solidair gehoor aan de oproep van de Pro League en de clubs om de regels te respecteren en het mondmasker te dragen, waarvoor onze dank. De incidenten die bovenstaande wedstrijden ontsierden, zijn uitermate te betreuren. Zij getuigen van onaanvaardbaar tot zelfs crimineel gedrag."

RSCA zonder supporters naar Brugge

In Brussel zijn RSC Anderlecht, Union en RWDM getroffen. RSCA speelt zaterdag in en tegen Seraing en kan geen supporters meenemen. Union neemt het zondag op tegen KV Mechelen, maar wel in hun thuisbasis in het Dudenpark. De eigen supporters zijn dus nog welkom, die van Mechelen niet. Hetzelfde geldt voor RWDM dat vrijdag in het Edmond Machtensstadion tegen Westerlo speelt, zonder fans van de leider in 1B dus. Of dat een voordeel is, zal de realiteit uitwijzen. Een week later, in de laatste wedstrijd voor de winterstop, mogen er dan weer geen Molenbeeksupporters meereizen naar Lierse.

Op 19 december neemt Anderlecht het op tegen Club Brugge in het Jan Breydelstadion. Ook naar die topper zal de Brusselse club dus geen eigen supporters mogen meenemen.

Het verbod geldt voorlopig tot het eind van het kalenderjaar. "De Pro League heeft de voorbije maanden intensief en constructief samengewerkt met de verschillende overheden en kabinetten. Wij zullen niet toestaan dat de incidenten die gisteren plaatsvonden dit overleg hypothekeren", aldus nog de mededeling. "Daarom zullen deze trajecten verder geïntensifieerd worden met nadruk op het harmoniseren van de maatregelen en de verhoging van de pakkans en het elimineren van de straffeloosheid."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?