Troeft Union Club Brugge af op het gala van de ‘Profvoetballer van het Jaar'?

© Belga Images
| Sterkhouder op het middenveld bij Union Casper Nielsen in actie op het veld van KV Oostende (21 november 2021).

In Schaarbeek staat vanavond de uitreiking van de prijs van ‘Profvoetballer van het Jaar’ op het programma. Maar op het gala zullen er nog veel meer spelers en speelsters beloond worden voor hun seizoen in tal van nevencategorieën. Met vier Unionisten, twee spelers van RSC Anderlecht en een van RWDM, is het Brussels voetbal goed vertegenwoordigd op de lijst met genomineerden over alle categorieën heen.

De prijs van ‘Profvoetballer van het Jaar’ is zowat de evenknie van de Gouden Schoen, met als groot verschil dat hier de spelers, coaches en bestuursleden van de Belgische profclubs bepalen wie er wint. Deze onderscheiding wordt door verschillende spelers dan ook hoger ingeschat.

Vier Unionisten genomineerd voor de hoofdprijs

Op de lijst met genomineerden staan dit jaar heel wat spelers van Union, wat ook niet hoeft te verbazen gezien het uitzonderlijke parcours dat de promovendus deze voetbaljaargang heeft afgelegd. Zowel aanvallers Dante Vanzeir en Deniz Undav, alsook kapitein Teddy Teuma en middenvelder Casper Nielsen mogen beginnen dromen.

Ze krijgen wel stevige concurrentie, want ook Hans Vanaken en Charles De Ketelaere van landskampioen Club Brugge staan op de lijst. En dat geldt ook voor Christian Brüls (STVV), Jean Butez (Antwerp), Junya Ito (Racing Genk), Xavier Mercier (Oud-Heverlee-Leuven) en Tarik Tissoudali (AA Gent).

Gomez en Wullaert moeten paars-witte eer redden

Van RSC Anderlecht geen spoor op de shortlist. Paars-wit eindigde het seizoen op plaats drie en wacht zo nu al sinds 2017 op een nieuwe landstitel. Het bleef deze voetbaljaargang wel trouw aan haar filosofie om te blijven inzetten op jeugdspelers en dat leverde wel een nominatie op in de categorie ‘Youngster of the Year’ voor linksachter Sergio Gomez. Hij neemt het daarin op tegen Rabbi Matondo van Cercle Brugge en Charles De Ketelaere van Club.

Verder zal de eer van Anderlecht gered moeten worden door Tessa Wullaert. Zij speelde kampioen met de vrouwenploeg. Het is voor paars-wit trouwens al de vijfde titel op rij. Wullaert, die dit jaar in de verkiezing van de Gouden Schoen werd afgetroefd door Janice Cayman, zal nu moeten zien af te rekenen met Marie Minnaert (Club Brugge) en Marie Detruyer (OHL).

RWDM

Niet alleen Union, ook RWDM was dit jaar dicht bij een stunt. Het verloor uiteindelijk de strijd om het laatste ticketje voor 1A van Seraing, maar Nicolas Rommens kan vanavond wel de prijs voor ‘Player of the Year in 1B’ binnenhalen voor de Molenbekenaren. Hij neemt het daarin op tegen Lyle Foster en Lukas Van Eeno van kampioen Westerlo.

Mazzù coach van het jaar?

Niet alleen voor een aantal spelers en speelsters, ook voor sommige coaches en de entourage van een paar clubs kan het een bijzondere avond worden. Want ook zij worden in de bloemetjes gezet.

En ook daarvoor wordt gekeken in de richting van Union. Want Mazzù wordt getipt als 'Coach of the Year' en de Union Foundation, het orgaan dat de community werking van de club verzorgt, zou zomaar de 'Football and Community Award' in de wacht kunnen slepen.

Tot slot wordt er in Schaarbeek vanavond ook nog gestemd voor de ‘Goal of the Year’, krijgt iemand een ‘Lifetime Achievement Award’ en wordt er op zoek gegaan naar de beste greenkeeper en scheidsrechter ofwel 'Referee of the Year'.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?