Edmond Machtensstadion RWDM 4

Uitgelicht: Het is gedaan met RWDM, of toch niet?

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
02/07/2014

“Alles is voorbij.” Met deze drie woorden kondigde Johan Vermeersch het einde van RWDM Brussels aan. Het woelige Brusselse voetbal krijgt zo nog maar eens een klap te verduren. Wat er met de meer dan vijfhonderd jeugdspelers gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. White Star Brussels staat alvast klaar om hen over te nemen.

Juni 2002: na een lange strijd wordt RWDM, stamnummer 47, failliet verklaard. De geschiedenis van de Molenbeekse club is er een van fusies en financiële perikelen, van hoogtes en laagtes. De supporters zijn moegestreden, maar een aanzienlijk deel van hen leeft terug op als Johan Vermeersch met FC Brussels komt aandraven: een nieuwe club in hun stadion, met hun kleuren en met ambitie.
Juni 2014: na een lange strijd gaat RWDM Brussels, stamnummer 1936, in vereffening. De geschiedenis van de club is er één van een sterk begin, van hoogtes en laagtes, van veel financiële perikelen en van een verhouding tussen de supporters en hun voorzitter die uiteindelijk helemaal verzuurd geraakt. Een paar weken geleden viel de degradatie naar derde klasse zwaar op de maag, nu volgt de mokerslag: de club stopt ermee.

Dé slachtoffers zijn nog maar eens de supporters, die onlangs nog strijdvaardig de straat optrokken om hun ongenoegen te uiten. Zij blijven net als twaalf jaar geleden verweesd achter. Maar ook voor de jeugdspelers is dit een klap. Zij behoren tot een jeugdschool die alom geroemd wordt – toppers als Adnan Januzaj en Michy Batshuayi maakten er deel van uit – maar toch is hun toekomst onzeker. Alhoewel. Na het faillissement van RWDM werd besloten om FC Brussels in twee vzw’s op te delen: de eerste ploeg en de jeugdschool – twee verschillende entiteiten die voor dezelfde club werkten. Dat was een goede zet, want hierdoor kan de jeugdschool nu los van Brussels doorgaan. En laat White Star Brussels nu net naar het Edmond Machtensstadion verhuizen...

“White Star staat klaar om de jongeren van RWDM te redden,” zegt Charles Simar, voorzitter van White Star, gedecideerd. “We laten ze niet in de steek. Ik zie drie mogelijkheden: ofwel gebruikt de jeugdschool ons stamnummer en kunnen ze onder onze naam spelen, ofwel gaat hun vzw op in de onze. Als derde optie kan de jeugdschool aan de voetbalbond vragen om één seizoen voort te spelen met hun huidig stamnummer. Bij ons komen ze alvast terecht bij een club die clean is en geen schulden heeft.”

“Toen ik met de gemeente de overeenkomst over onze huur van het Edmond Machtensstadion afsloot, vroegen ze me om van de jongeren een prioriteit te maken. Ik heb toegezegd en zal mijn woord houden. Samen met Francisco Ferrera, de directeur van onze jeugdschool, zal ik nagaan hoe we dit allemaal kunnen regelen. Ons doel is om iedereen een plaats te geven, maar indien een positie dubbel bezet is, zullen we een beslissing moeten nemen.’

Indien beide jeugdscholen samengaan, zal dat een organisatie van jewelste vragen. Volgens Simar zouden ze met acht à negenhonderd jongeren de grootste jeugdwerking van België worden. Waar die ketjes allemaal zullen trainen, dat is nog voer voor discussie. Deze week zit de voorzitter van White Star samen met de verschillende betrokkenen.

‘We hopen dat de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Jans-Molenbeek elkaar goed zullen verstaan. Woluwe is niet zo blij dat we met onze eerste ploeg naar Molenbeek verhuizen en staat niet te springen om onze jongeren in het Fallonstadion te laten spelen. Maar ik ben zeker dat er met de nodige gesprekken oplossingen gevonden kunnen worden. We spreken hier toch over heel wat jonge spelers die aan sport doen.’

Verliefd op RWDM
Bij de Molenbeekse jeugdschool wil men zich nog niet echt uitspreken over een mogelijke overname door White Star. Maar dat betekent niet dat ze bij de pakken blijven zitten. “Het feit dat RWDM opnieuw de boeken neerlegt, is een klap,’ zegt Michel Vossaert, oudgediende op het secretariaat van de jeugdschool. “Wij hebben meteen aan de voetbalbond gevraagd om nog één jaar door te gaan onder stamnummer 1936 en kregen daarvoor de toelating. Onze jongeren komen volgend seizoen alleen in de regionale en provinciale competities uit, in de nieuwe Iris Cup.”

“Op 22 juli hernemen de ploegen van de U14 tot de U21 en we zullen dan zien wie er nog bij is. De kans bestaat dat spelers vertrekken, maar onze ploegen worden sowieso druk gescout. Ik verwacht dat het net als in 2002 een overgangsseizoen wordt. Ook toen werd gezegd dat veel spelers zouden vertrekken, maar dat is niet echt gebeurd. Wat White Star betreft, kan ik me niet uitspreken. Daar zullen de nodige gesprekken over plaatsvinden.”

Het overnemen van de Molenbeekse jeugdschool past in de toekomstvisie van White Star Brussels. Want, geef nu toe: behalve de naam en de clubkleuren beginnen ze sterk te lijken op een zekere club die net de boeken heeft neergelegd… “Ik ben verliefd op de letters RWDM,” aldus de voorzitter van White Star. “Vroeger was ik een van de fervente supporters van de spionkop. Vorig jaar wou ik die naam al overnemen, maar Johan Vermeersch was me net voor. Momenteel hangen er heel wat schulden en problemen vast aan de naam RWDM. Dit seizoen zullen we die naam dus niet overnemen. Eerst moeten we het Edmond Machtensstadion in orde krijgen, want Vermeersch heeft er een boeltje van gemaakt. Na een grondige analyse nemen we een beslissing. White Star maakt deel uit van de geschiedenis van RWDM. We komen uit dezelfde familie.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni