Unieke kans voor Isaac Kimeli op gouden medaille in 'zijn Park van Laken'

© BRUZZ - Belga
08/12/2023
Updated: 08/12/2023 18.11u

Zondag vindt in het Park van Laken de 29ste editie van het EK veldlopen plaats. Isaac Kimeli krijgt voor eigen supporters een unieke kans op een eerste gouden medaille in deze discipline. "Mijn masseur zegt dat mijn benen er klaar voor zijn", vertelt hij aan BRUZZ.


Kimeli is 29 en woont in Halle. Hij kent het Park van Laken als zijn broekzak omdat hij er al tientallen wedstrijden liep. "Dat kan belangrijk zijn als ik zondag de concurrentie op de juiste plek - het parcours heeft enkele verraderlijke heuvels - wil afschudden."

Op zijn trainingstochten kiest Kimeli ook vaak voor het looppad langs het kanaal Brussel-Charleroi. Het Europees kampioenschap van zondag is dus voor hem een echte thuiswedstrijd. "Honderden kennissen en vrienden hebben al hun komst aangekondigd. Als die allemaal evenveel lawaai maken, zal ik zondag oordopjes moeten aandoen."

Naast Kimeli heeft de Belgische delegatie zondag nog drie ijzers in het vuur. John Heymans, Robin Hendrix en Guillaume Grimard hebben de capaciteiten om in de top tien te eindigen. Kimeli, die al zilver won in Tilburg in 2018 en brons in Turijn in 2022, mag terecht mikken op goud. Zijn grootste concurrenten zijn de Italiaan Yemaneberhan Crippa en de Fransman Yann Schrub. Ook in het landenklassement gaan de Belgen minstens voor het podium, en liefst voor goud. De ploeg bestaat verder nog uit Marco Vanderpoorten en Pieter-Jan Hannes, die zijn allerlaatste wedstrijd afwerkt.

Belgische vrouwen

Bij de vrouwen mikken Chloé Herbiet en Lisa Rooms op top twintig. Topfavoriete is de Noorse Karoline Bjerkeli Grovdal, die voor de derde keer op rij goud kan winnen. De andere vier Belgen in die wedstrijd zijn Juliette Thomas, Sofie Van Accom, Victoria Warpy en Imana Truyers. België kan in het landenklassement in het beste geval op top vijf mikken.

Ook de Belgische Mixed Relay mikt op het podium, maar dan zal het kwartet met de steun van het thuispubliek boven zichzelf moeten uitstijgen. Op papier wegen Elise Vanderelst, Charlotte Van Hese, Ruben Verheyden en Ziad Audah net iets te licht. Bij de beloften is het uitkijken naar Jana Van Lent en Yorick Van De Kerkhove, die top tien mogen ambiëren. Bij de juniores meisjes is Charlotte Penneman het sterkste Belgische wapen. De jongens, met onder meer de drie broers Casper, Mathis en Daan Lievens, mikken vooral op succes in het landenklassement.

Jos Van Roy, organisator van het EK. In de zondagse aflevering van BRUZZ 24 zie je een langer portret van deze 81-jarige crossliefhebber.

Supersterk

Ook Rutger Smith, topsportcoördinator bij de Vlaamse atletiekliga, ziet mogelijkheden. "Twee medailles, dat zou heel mooi zijn", zegt de Nederlander.

Voor de grootste successen rekent Smith zondag vooral op de mannen. "Dat mannenteam is heel sterk", weet hij. "Isaac Kimeli heeft het al bewezen en staat er heel goed voor. Hij is zeer gretig. En wie weet kan er nog iemand verrassen, want de mannen zijn echt supersterk, met ook nog John Heymans en Robin Hendrix. Dat waren allemaal WK-gangers afgelopen zomer. Ik hoop op een individuele medaille."

In het landenklassement bij de mannen lijkt België nog de grootste kans te hebben. "Daar moeten we absoluut voor die medaille gaan", denkt ook Smith. "Dat is inderdaad onze grootste kans. Van de Mixed Relay verwacht ik ook wel wat", vervolgt hij. Op papier zijn Elise Vanderelst, Charlotte Van Hese, Ruben Verheyden en Ziad Audah net niet sterk genoeg voor een medaille. "Het wordt geen makkelijke opgave, maar ik denk wel dat ze kunnen verrassen. Het thuisvoordeel gaat wel een beetje spelen. Bij de vrouwen is het kijken hoe Chloé Herbiet het er vanaf kan brengen."

'Mooi om zo'n EK naar Brussel te halen'

Zondagavond zonder medailles eindigen, is voor Smith geen optie. "Eén medaille is mooi, twee medailles zou héél mooi zijn en drie medailles ongelofelijk", klinkt het. En ook los van de resultaten is het voor de atletiekbond natuurlijk mooi om zelf zo'n kampioenschap te kunnen organiseren. "Het is fantastisch dat het in Brussel plaatsvindt", is Smith van mening. "Je hoort alle atleten er al maanden over spreken. Voor de Belgische atletiek is het mooi om zoiets naar Brussel te kunnen halen. En daarna komt het EK Road Running, inclusief marathon, er al snel aan."

Dat laatste toernooi wordt in april 2025 in Leuven georganiseerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , EK Veldlopen 2023 , Isaac Kimeli , veldlopen , atletiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni