Teddy Teuma en Cameron Puertas Castro vieren. Union Saint-Gilloise won op 5 februari 2023 van Charleroi.

| Teddy Teuma en Cameron Puertas Castro vieren.

Vicekampioen Union Sint-Gillis heeft zondagavond de topper van de 29ste speeldag in de Jupiler Pro League gewonnen bij competitieleider Racing Genk. De 1-2 eindstand in de Cegeka Arena stond al bij de rust op het scorebord.

De fiere competitieleider klom na 23 minuten verdiend op voorsprong na een strafschoptreffer van Bryan Heynen. Na eerder handspel van Siebe Van der Heyden was de bal terecht op de stip gegaan. Niet veel later stond het ei zo na 2-0 voor de Genkies, maar het doelpunt van Daniel Munoz werd afgekeurd voor eerder buitenspel. Opnieuw een correcte beslissing van de videoref.

Genk had evenwel de wedstrijd onder controle en gaf zowat niets weg, totdat Bart Nieuwkoop met de rust in zicht in de zestien opdook als een duiveltje uit een doosje en een voorzet van Simon Adingra onhoudbaar voorbij Genk-doelman Maarten Vandevoordt kopte: 1-1. Union weet zijn momenten vaak perfect uit te kiezen en nog eens twee minuten later was het Adingra die de hoofdrol opeiste door de 1-2 enig mooi in de verste hoek te krullen.

Na het onwaarschijnlijke slot van de eerste helft was het evenwicht helemaal hersteld en na de pauze had KRC Genk het dan ook niet onder de markt in de zoektocht naar de gelijkmaker. Een kwartier voor affluiten leek die er toch te komen, maar een treffer van alweer Munoz werd afgekeurd wegens eerder handspel van McKenzie.

Genk verliest voorsprong

Door de magere resultaten ziet Genk zijn voorsprong wegsmelten als sneeuw voor de zon. Sinds begin februari, en na het vertrek van voormalig Gouden Schoen en topschutter Paul Onuachu, werd er in zeven competitiewedstrijden nog slechts twee keer gewonnen. Door de 9 op 21 is eerste achtervolger Union in de stand genaderd tot op amper vijf punten. Antwerp volgt op de derde plaats met zeven punten minder dan de leider en mengt zich ook nog in de titelstrijd. Nadien volgt er wel een kloof met de nummer vier Club Brugge, dat eerder op zondag Standard met 2-0 opzij zette. Voor de laatste plaats in de Champions' Play-off belooft het een strijd te worden tussen de regerende landskampioen en AA Gent, dat een 2-6 uppercut uitdeelde aan Zulte Waregem.

De speeldag wordt zondagavond afgesloten met het duel tussen Anderlecht, dat stilaan zijn laatste troefkaart uitspeelt in de strijd om de Europe Play-off, en Cercle Brugge.