Union en Anderlecht maken zich op voor de derby: 'Er is rivaliteit, maar wel een gezonde'

© Ivan Put
| Het voetbalstadion van Union-Saint-Gilloise in het Dudenpark.

Zondag speelt zich de Brusselse derby Union-Anderlecht af binnen de Jupiler Pro League. De Belgische titel staat nog niet op het spel, wel de eer om zich dé ploeg van Brussel te noemen. Intussen verbiedt de politie Anderlecht-supporters om naar het Dudenpark te komen om zo de match te volgen.

Zondagmiddag om 13.30 uur zijn alle ogen gericht op het Dudenpark waar Union Saint-Gilloise het opneemt tegen RSC Anderlecht in het Joseph Marienstadion. Het is intussen 23 speeldagen geleden, op de eerste speeldag van de competitie, dat Union met 1-3 won van paars-wit. Volgens velen ging het toen om beginnersgeluk, maar intussen staat Union Sint-Gillis op nummer 1 in de Belgische competitie.

Anderlecht lonkt intussen naar de titel vanop plaats vier. Maar paars-wit verloor woensdag tegen Cercle, een bittere pil in de strijd om een plaats in die top vier. “Vandaag is Union de grootste titelkandidaat,” zegt Anderlecht-coach Vincent Kompany aan De Standaard. “Ze grijpen hun momenten en zijn stabiel.”

Play-off I

“We willen de best geklasseerde club van Brussel worden”, reageert Union-coach Felice Mazzu. “Zonder te zeggen dat we Anderlecht direct bijbenen. Hun glorieuze geschiedenis is vrij recent en ze waren tot voor die uitschuiver tegen Cercle aan een indrukwekkende reeks bezig. De derby is vooral belangrijk voor onze fans. We willen iedereen fier maken.”

"Ook al was Play-off I geen doel voor ons, het zou wel een ontgoocheling zijn als we er nu niet bij zouden zijn. Mijn spelers willen zich meten met het kruim van het Belgische voetbal,” zegt Mazzu nog tegen Sporza.

Gezonde rivaliteit

Ook Jean-Marie Philips, tot voor kort CEO van Union, zal zondag op het puntje van zijn stoel zitten voor de spannende derby. "Union-Anderlecht is een heel speciale derby, omdat het over twee clubs gaat met een rijke geschiedenis, al is die van Union weliswaar van lang geleden,” zegt de Brusselaar aan Sporza. Union wist tussen 1904 en 1935 elf maal de landstitel te veroveren, sindsdien bleef het stil.

"Er is uiteraard een rivaliteit tussen beide teams, maar wel een gezonde rivaliteit. De supporters van Union staan bekend als faire supporters. Rivaliteit sluit geen respect uit."

Zondag staat er nog geen Belgische titel op het spel, wél die van ‘ploeg van Brussel’. "Vandaag is Union de "ploeg van 't stad", zoals ze dat in Antwerpen zeggen, en niet meer Anderlecht,” aldus nog Philips.

Anderlecht-supporters verboden

Dat de match voor slechts 5.500 Union-fans wordt gespeeld, wordt niet geapprecieerd door de Anderlecht-fans. De politie van Anderlecht had informatie doorgekregen van plannen van Ultra-supporters om zondag naar het Dudenpark te komen om vanop de heuvel de match alsnog live te volgen. Maar dat wordt nu verboden, schrijft La Dernière Heure.

“Op advies van de politie heeft de waarnemend burgemeester van Vorst een politiedecreet uitgevaardigd dat de aanwezigheid van Anderlecht-supporters op het volledige grondgebied van Vorst verbiedt, dus ook in de omgeving van het stadion”, vertelt commissaris Philippe Boucar.

Boucar begrijpt dat het frustrerend is voor de fans die hun derby niet kunnen zien, maar herinnert eraan dat de wetten en de coronamaatregelen gerespecteerd moeten worden. “We hebben de Ultras via sociale media gewaarschuwd en sommige leden zijn persoonlijk benaderd om niet af te komen. Je riskeert een administratieve aanhouding en een boete. Er zijn genoeg cafés in Anderlecht waar je de wedstrijd op tv kunt volgen.”

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?