| (Archiefbeeld)

Union haalt het met 2-0 van Antwerp na potige topper

© Belga
16/01/2023

Union is zondagavond op de 20e speeldag van de Jupiler Pro League als winnaar uit de bus gekomen in de topper tegen Antwerp. In eigen huis beslisten Dante Vanzeir (34.) en Teddy Teuma (74.) het beladen duel in het voordeel van de vicekampioen. Union verstevigt met de zege zijn tweede plaats in de stand. Het verschil met nummer drie Antwerp loopt op tot zes punten.

Union en Antwerp zorgden in de eerste helft vooral voor een potig duel met veel intensiteit in de duels. Beide ploegen sloegen de studieronde over en legden meteen een hoog tempo op. Zo zorgde Antwerp-middenvelder Jurgen Ekkelenkamp al in de derde minuut voor opschudding door opzichtig neer te gaan in het strafschopgebied van Union. Scheidsrechter Nicolas Laforge doorzag de schwalbe van de Nederlander een bestrafte met geel.

Luttele minuten later imiteerde Union-verdediger Siebe Van der Heyden Ekkelenkamp in het strafschopgebied van Antwerp. Laforge greep dit keer niet in en kreeg de Antwerpse achterban over zich heen. Te midden van de strijd wierp vicekampioen Union zich wel op als beste ploeg. De Brusselaars zorgden voor het meeste gevaar en kwamen tien minuten voor de rust op voorsprong met een doelpunt van spits Dante Vanzeir.

Union koos na de rust opnieuw resoluut voor de aanval, wat meteen een reuzenkans opleverde. Dante Vanzeir had vrije baan richting het Antwerpse doel, maar tikte de bal iets te ver van de voet waardoor Antwerp-doelman Butez het leer nog kon ontzetten. Aan de overzijde kwam Union zelf plots een paar keer goed weg. Antwerps flankaanvaller Muja ging neer in de zestien, maar kreeg geen penalty. Diezelfde Muja raakte vervolgens rond het uur net niet voorbij Union-sluitstuk Moris, die de benen net op de tijd wist te sluiten. Finaal klopte Union toch nog het hardst op de deur.

Butez hield verdediger Sykes eerst nog van de 2-0 met knappe reddingen, maar moest een kwartier voor tijd alsnog de dubbele voorsprong toestaan na een penaltytreffer van Union-aanvoerder Teddy Teuma (76.). Een onmachtig Antwerp kwam in het slotkwartier niet meer tot de aansluitingstreffer.

Tweede plaats

Union is na de overwinning stevig tweede met 45 punten. De kloof met leider Genk bedraagt wel nog zeven punten. Antwerp, dat bij een zege op gelijke hoogte kon komen met de vicekampioen, telt 39 punten. De laatste uitzege in de competitie van The Great Old dateert al van 11 september tegen Cercle Brugge.

Op 1 februari staan Union en Antwerp opnieuw tegenover elkaar. Dan treffen ze elkaar in de halve finale van de Croky Cup.