| Casper Nielsen (rechts) is een van de absolute sterkhouders bij Union dit seizoen. Ook tegen Standard afgelopen weekend was hij wederom beslissend met een doelpunt.

Longread

Union lonkt ook naar Leuven voor Europese wedstrijden

Godfried Roelant
© BRUZZ
04/04/2022

Krijgen we voor het eerst sinds 1973 nog eens drie Brusselse voetbalclubs in de hoogste klasse van het Belgische voetbal? Dat is de vraag waar we 30 april het antwoord op weten. Dan speelt RWDM de laatste wedstrijd van de promotiefinale tegen Seraing voor een plaatsje in 1A. Promovendus Union lonkt ondertussen naar een ruimer stadion voor Europese wedstrijden, waaronder ook Leuven.

Het zijn hoogdagen voor het Brusselse profvoetbal. Union is nu al de beste promovendus ooit in de geschiedenis van het Belgische voetbal. Het kroonde zich afgelopen weekend na een overtuigende 1-3-zege op Standard tot kampioen van de reguliere competitie.

En dat een speeldag voor het einde van de competitie. Met 74 punten uit 33 wedstrijden steekt het ook met gemak de vorige recordhouder voorbij. In het seizoen 1996-1997 zat Moeskroen na hetzelfde aantal wedstrijden aan 60 punten.

Uniek Union

Aan het straffe parcours van de Unionisten lijkt maar geen einde te komen. En dat begon eigenlijk al vorig jaar in 1B. Want ook toen was L’USG outstanding met 70 punten uit 28 wedstrijden. Als de club erin slaagt om dit jaar helemaal tot het gaat te gaan en kampioen te spelen, dan is dat een absoluut unicum.

Van de grotere Europese competities pakte enkel in Engeland en Nederland een promovendus al eens de landstitel. Dat bewijst nog eens hoe uitzonderlijk deze krachttoer van Union zou kunnen zijn.

Ter vergelijking: van de grotere Europese competities pakte enkel in Engeland en Nederland een promovendus al eens de landstitel. Dat alleen bewijst nog maar eens hoe uitzonderlijk deze krachttoer van Union zou kunnen zijn.

Om de droom ook werkelijkheid te laten worden, moet er wel nog een berg werk verzet worden in de Champions’ Play-offs. Daarin strijden de vier beste ploegen van de reguliere competitie voor de landstitel en de Europese tickets voor volgend seizoen. Zonder ongelukken begint blauw-geel daaraan met een kleine bonus van drie punten op eerste achtervolger Club Brugge. Dat is het gevolg van de halvering van de punten voor de top vier in de laatste rechte lijn.

Ambitieus Anderlecht

De kans dat dat we in de Champions Play-offs nog twee Brusselse derby’s te zien krijgen, is na dit weekend weer wat gestegen. Anderlecht won op een drafje thuis van Charleroi en grote concurrent AA Gent liet punten liggen op het veld van Cercle Brugge.

De eerste vier plaatsen worden zo bezet door Union, Club Brugge, Antwerp en Anderlecht. Die eerste drie zijn al zeker van hun stekje. Enkel Anderlecht kan er nog uitvallen als het op de laatste speeldag de boot ingaat op het veld van KV Kortrijk en Gent zijn wedstrijd thuis wint tegen Oud-Heverlee Leuven.

Al zeker één club in Europa

De kans is dus groot dat er volgend seizoen twee Brusselse clubs actief zullen zijn in Europa. Vraag is natuurlijk op welk niveau. In een scenario zonder uitzonderingen ziet de verdeling er als volgt uit: de kampioen stoot rechtstreeks door naar de groepsfase van de Champions League, nummer twee mag zich opmaken voor de derde voorronde van het kampioenenbal en wie als derde eindigt speelt de laatste voorronde van de Conference League.

Wat dan met de ploeg die de competitie afsluit op plaats vier hoor ik u al denken? Wel, die speelt een finale tegen de winnaar van de Europe Play-offs (nummer vier tot acht uit de reguliere competitie, red.) om een plek in de tweede voorronde van de Conference League.

20220404_yari_verschaeren_c_photonews.jpg

| Yari Verschaeren (links), de nieuwe nummer 10 van Royal Sporting Club Anderlecht.

Maar voetbal zou voetbal niet zijn, zonder dat er een paar addertjes onder het groene voetbalgras schuilen. Doordat Anderlecht dit jaar op 18 april ook de bekerfinale speelt, is de kans groot dat er nog stevig geschoven moet worden met de Europese tickets.

Dan gaat het ticket voor de Europa League, verbonden aan bekerwinst, naar de derde van de Champions’ Play-offs. Er wordt dan geen finalewedstrijd meer gespeeld tussen de winnaar van de Europe Play-Offs en de vierde uit de Champions’ Play-offs. Zij krijgen elk een ticket voor de Conference League. Als AA Gent de Beker van Belgïe in de lucht mag steken, dan blijft alles bij het oude. Bent u nog mee?

Europees in Leuven of Brussel?

In tegenstelling tot Anderlecht, mag Union zich nu al beginnen voorbereiden op Europees voetbal. De laatste keer dat de Brusselaars op dat toneel verschenen dateert alweer van 1964. Met 58 jaar tussen twee Europese campagnes, is ook dat een record. Op 23 september verloor het toen in de eerste ronde van de Jaarbeursstedenbeker thuis van het Italiaanse Juventus, dat nota bene exact even oud is als Union.

20220404_stadion_leuven_c_ohl.jpg

| Werkt Union de voorrondes van zijn Europese campagne volgend seizoen af in het stadion van Oud-Heverlee-Leuven?

Voor de Europese comeback moet de club wel op zoek naar een andere voetbaltempel. Want het stokoude, doch sympathieke Joseph Mariënstadion voldoet niet aan de voorschriften. De club denkt daarom aan het Koning Boudewijnstadion of het King Power Stadium van Oud-Heverlee-Leuven.

“De onderhandelingen daarvoor lopen nog. De kans bestaat dat we eventuele voorrondes afwerken in Leuven en dan later in de groepsfase uitwijken naar de Heizel. Al is ook dat niet zeker, met de Memorial Van Damme en de komst van muziekgroep Coldplay naar Brussel,” zegt woordvoerder Maarten Verdoodt.

Reïncarnatie van RWDM

En dan is er nog de Molenbeekse trots RWDM. Als een feniks die nog maar eens uit zijn as herrijst, willen voorzitter Thierry Dailly en de kersverse Amerikaanse investeerder John Textor opnieuw de poorten naar 1A openbeuken.

Na een regelmatig seizoen in 1B, met enkele stevige uitschieters, zal RWDM het seizoen eindigen als runner-up. Daarmee mogen ze in een rechtstreeks duel tegen de voorlaatste uit 1A uitmaken wie zakt en wie stijgt naar de hoogste voetbalklasse. De promotiefinale wordt afgewerkt over twee matchen. RWDM speelt eerst thuis op 23 april, een week later valt de beslissing bij Seraing.

Als RWDM erin slaagt om te promoveren, dan spelen deze drie Brusselse voetbalclubs voor het eerst sinds de voetbaljaargang 1972-1973 nog eens samen in eerste klasse.

Als RWDM erin slaagt om te promoveren, dan spelen deze drie Brusselse voetbalclubs voor het eerst sinds de voetbaljaargang 1972-1973 nog eens samen in eerste klasse. Met Crossing Schaarbeek erbij, waren er toen maar liefst vier Brusselse clubs actief op het hoogste niveau. Afwachten of RWDM de records van Union dan nog wat scherper kan stellen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sint-Gillis , Sint-Jans-Molenbeek , Sport , RSC Anderlecht , Union-Saint-Gilloise , RWDM , strijd om Europese tickets , strijd om de landstitel , Voetbal , eerste klasse b , Jupiler Pro League

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni