16 maart 2023: Loïc Lapoussin viert met Union Saint-Gilloise na de winst tegen Union Berlin in de 1/16de finale van de UEFA Europa League, Zeno Debast met RSC Anderlecht na de winst tegen Villarreal in de 1/16de finale van de UEFA Europa Conference

| 16 maart 2023: Loïc Lapoussin viert met Union Saint-Gilloise na de winst tegen Union Berlin in de 1/16de finale van de UEFA Europa League, Zeno Debast met RSC Anderlecht na de winst tegen Villarreal in de 1/16de finale van de UEFA Europa Conference.

Union treft Bayer Leverkusen in kwartfinale Europa League, Anderlecht tegen AZ Alkmaar

© Belga - BRUZZ
17/03/2023

Na de winst tegen Union Berlin treft Union Saint-Gilloise Bayer Leverkusen in de kwartfinale van de Europa League. RSC Anderlecht speelt dan weer tegen Nederlandse AZ Alkmaar in de Conference League. Omdat Union op 20 april al in het stadion van Anderlecht speelt, worden de heen- en terugwedstrijd van Anderlecht gewisseld.

Union kon ook uitkomen tegen Manchester United, Sevilla, Feyenaoord, Juventus, Sporting Lissabon of AS Roma. Maar het werd dus Bayer Leverkusen.

Leverkusen was eerder dit seizoen een tegenstander van Club Brugge in de groepfase van de Champions League. Leverkusen belandde als derde in de Europa League. Daar nam het de maat van het Monaco van Philippe Clement en de voorbije week van het Hongaarse Ferencvaros. In de Bundesliga staat Leverkusen momenteel pas negende.

Union speelt eerst uit in de kwartfinales. De heenwedstrijd in de Bayer Arena vindt op 13 april plaats, de terugmatch in het Lotto Park van Anderlecht een week later op 20 april.

De andere affiches in de kwartfinales zijn Manchester United-Sevilla, Juventus-Sporting Lissabon en Feyenoord-AS Roma. Dat laatste duel is een heruitgave van de finale van de Conference League van vorig seizoen.

Ook de halve finales werden al geloot in Nyon. Daarin speelt de winnaar van de match Leverkusen-Union tegen de winnaar van Feyenoord-AS Roma. Die halve finale wordt op 11 (heen) en 18 mei (terug) gespeeld. De finale van de Europa League wordt op woensdag 31 mei gespeeld in Boedapest.

Anderlecht - AZ Alkmaar

In de kwartfinales van Conference League kon Anderlecht uitkomen tegen AZ Alkmaar, Basel, Florentina, Lech Pozna, Nice, West Ham en...KAA Gent. Het werd AZ Alkmaar - Anderlecht, zo bepaalde de loting van de Uefa in het Zwitserse Nyon.

AZ is in Nederland nog in de titelstrijd verwikkeld. De Alkmaarders, met de door blessures geplaagde Zinho Vanheusden in de kern, staan momenteel derde, op vijf punten van koploper Feyenoord. In de Conference League verraste AZ de voorbije week Lazio Roma.

Ook deze heen- en terugwedstrijden gaan door op 13 en 20 april. Omdat Union op 20 april al haar wedstrijd tegen Leverkusen in het stadion van Anderlecht speelt, worden de heen- en wedstrijden van Anderlecht gewisseld. Anderlecht speelt eerst thuis, en op 20 april op verplaatsing. Anderlecht moet dus in eigen stadion wijken voor Union. De kalender van de Europa League primeert op die van de Conference League.

In de halve finale speelt Anderlecht, mocht het doorgaan, tegen de winnaar van de kwartfinale tussen AA Gent en West Ham. Die mogelijk Belgische derby wordt gespeeld op 11 (heen) en 18 mei (terug).

De finale wordt gespeeld op 7 juni in Praag.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni