| Archiefbeeld

Union riskeert boete omdat supporters 'vendu' roepen

BVR
© BRUZZ
24/10/2019

Het parket van de KBVB vervolgt 1B-club Union omdat supporters tijdens de wedstrijd tegen Lokeren meermaals 'vendu' riepen naar de scheidsrechter. “Onredelijk", zegt Jean-Marie Philips, ex-CEO van Union Saint Gilloise aan BRUZZ. "Hoe kan de club nu verantwoordelijk zijn voor wat er uit de supporters hun mond komt?” Er hangt Union een boete van 2.500 euro boven het hoofd.

Union speelde eerder deze maand gelijk tegen Lokeren, maar de supporters voelden zich nadien bekocht. In de laatste minuten kende de scheidsrechter nog een strafschop toe, die Lokeren omzette in een doelpunt. Union pakte zo slechts één punt, en moest bovenaan de rol lossen in de strijd om de eerste periodetitel.

De supporters van Union namen de scheidsrechter op de korrel en riepen meermaals ‘vendu’ (verkocht). Daarvoor moet de club nu naar de geschillencommissie. Bondsprocureur Kris Wagner vordert een boete van 2.500 euro.

“Hoe kan de club nu verantwoordelijk zijn voor wat er uit de supporters hun mond komt?”, reageert oud-ceo Jean-Marie Philips bij BRUZZ. “Dat is onmogelijk en onredelijk.”

Volgens Philips moet het woord ‘vendu’ ook gerelativeerd worden. “Ze roepen dat als ze vinden dat een scheidsrechter een foute beslissing heeft genomen, maar dat wil niet zeggen dat ze vermoeden dat de arbiter geld heeft ontvangen. Dat is gewoon een uitspraak die al jaren bestaat in het voetbal.”

Philips vindt dit ook van een andere orde dan racisme in het stadion. “Daartegen kun je opkomen en sensibiliseren. Maar dit? Ik heb op de Facebookpagina van de club het advies gegeven dat ze dat niet meer mogen roepen. Ze hebben mij daar persoonlijk mee uitgelachen.”

De zaak komt vrijdagmiddag voor de geschillencommissie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Vorst, Sport, voetbalsupporters, traditie, Koninklijke Belgische Voetbalbond

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni