Union scheep met Italianen

Francis Marissens
© Brussel Deze Week
02/03/2009
Derdeklasse-voetbalploeg Union gaat in zee met een groep Italiaanse investeerders. Dat was al langer aangekondigd, maar sinds kort is het ook officieel. De Italianen storten 1 miljoen euro 'werkkapitaal' in de clubkas en krijgen in ruil 65 procent van de aandelen en vier zitjes in de raad van bestuur. Het voorzitterschap blijft wel in handen van 'minderheidsaandeelhouder' Willy Michielsen.

Op het eerste gezicht lijkt de intrede van de Italianen een goede zaak voor de elfvoudige landskampioen met het historische stamnummer 10. Erevoorzitter Charles Picqué, tevens Brussels minister-president én als burgemeester van Sint-Gillis de hoofdsponsor van de club, gaf zijn zegen. Op de persconferentie kwam hij hulde brengen aan de nieuwe partner. "Dit is een vorm van publiek-private samenwerking (PPS)," zei Picqué. "Het is niet de taak van een gemeentelijke vzw om een voetbalclub op dit niveau te beheren."

Toch is er reden tot bezorgdheid: de maatschappij met de illustere naam Zerozeronove, vertegenwoordigd door Fabio Cordella, krijgt de technisch-sportieve leiding over de ploeg en mag jaarlijks zes spelers op Union 'stallen'. De eerste rekruten zijn Italiaanse mindere goden, maar men wil vooral Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse voetballers importeren en verhandelen op de interessante (want volledig vrije) Belgische markt. En nee, het gaat hier niet bepaald om ontwikkelingssamenwerking of om 'de eigen jeugd kansen geven'. Centen verdienen, dat is het motief. Maar als er geld verdiend zou worden aan de spelershandel, dan deelt Union (of delen zijn
aandeelhouders) voor 35 procent mee. Maakt Afrika straks Brussel weer wat rijker?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni