| Union-supporters vieren de bekerzege op het veld van Anderlecht in 2018. De kampioen van 1B speelt op 25 juli opnieuw in het Lotto Park, maar daar zullen door de coronacrisis geen supporters van Union bij zijn.

Union start competitie tegen Anderlecht zonder eigen supporters

Godfried Roelant
© BRUZZ
13/07/2021

Union en Anderlecht beginnen op 25 juli met een Brusselse derby aan het voetbalseizoen 2021-2022. En daar zullen geen supporters van L’USG bij zijn. De Pro League heeft voor de start van de competitie een protocol uitgewerkt waarbij enkel de thuisploeg supporters mag ontvangen.

Union, de kampioen van 1B, trekt op 25 juli naar het Lotto Park in Anderlecht om daar zijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau in 48 jaar af te werken. Maar de Unionisten zullen er niet kunnen rekenen op hun 12de man om hen naar de overwinning te schreeuwen. De ProLeague, ofwel de organisatie van profclubs in België, heeft een coronaprotocol uitgewerkt voor de start van de competitie.

Slechts 1/3de van stadioncapaciteit in gebruik

Enkel de thuisspelende ploeg mag door de coronacrisis supporters ontvangen. Op die manier moeten zoveel mogelijk abonnees de kans krijgen om hun favoriete ploeg aan te moedigen. En dan nog is de capaciteit beperkt, want slechts 1/3de van de stadioncapaciteit mag gebruikt worden. Dat moet dan zowel voor de staan- als de zitplaatsen gebeuren in bubbels van acht. Wie een ticket heeft voor een zitplaats hoeft tijdens de wedstrijd wel geen mondmasker meer te dragen.

"Het is jammer dat we voor deze historische wedstrijd niet zullen kunnen rekenen op de vocale steun van onze fans," zegt persverantwoordelijke van Union Maarten Verdoodt. "Tijdens de bekerwedstrijd in 2018 hebben zij ons naar een 0-3-overwinning geschreeuwd. Maar er valt nu eenmaal niets aan te veranderen."

Deze maatregelen blijven minstens van kracht tot 13 augustus. Dan wil de ProLeague, als de gezondheidssituatie het toelaat, opnieuw richting volle stadions. Daarvoor wil het gebruik maken van een Covid Safety Ticket-systeem, waarmee supporters kunnen aantonen dat ze volledig gevaccineerd zijn of een negatieve coronatest hebben laten afnemen. Maar ook dan zullen enkel thuissupporters welkom zijn. Pas wanneer alle coronamaatregelen wegvallen, wil de ProLeague de deuren van de stadions opnieuw openzetten voor bezoekende fans.

Al 3.400 verkochte abonnementen bij Union

Bij Union loopt de abonnementenverkoop als een trein. Twee weken voor de confrontatie met Anderlecht zijn er al 3.400 seizoenskaarten verkocht. En die zullen (voorlopig) allemaal de eerste thuismatch van het seizoen tegen landskampioen Club Brugge op 1 augustus kunnen bijwonen. Want dat aantal komt overeen met een derde van de stadioncapaciteit.

Anderlecht kan met een stadioncapaciteit van 21.000 toeschouwers een pak meer mensen ontvangen. Maar het heeft ook heel wat meer abonnees. Daarom heeft het een doorschuifsysteem uitgewerkt, waarbij supporters voor de eerste twee thuiswedstrijden van het seizoen (Union en Seraing) een keuze moeten maken.

Wie een plaatsje reserveert voor de match tegen Union, moet die tegen Seraing laten schieten en vice versa. De supporters die er niet kunnen bij zijn door de capaciteitsbeperkingen, zullen later op gepaste wijze gecompenseerd worden. De ticketverkoop voor de wedstrijd tegen de buren uit Sint-Gillis ging maandag van start, maar was nog diezelfde dag al volledig uitverkocht. Voor het competitieduel tegen Seraing kan je reserveren vanaf maandag 26 juli.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sint-Gillis , Sport , Samenleving , Union , RSC Anderlecht , coronaprotocol , start competitie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni