reportage

Union verslaat grote broer Anderlecht: 'Vroeger vonden ze ons sympa, nu zijn ze bang'

Bekijk ook de afspeellijst: zaterdag 29 en zondag 30 januari 2022

Het was de grote dag voor Union Sint-Gillis: de derby winnen tegen RSC Anderlecht kon hen een stap dichter brengen bij de titel, maar ook de titel van 'Ploeg van 't stad' bezorgen. "De echte Brusselaars zijn voor Union", klinkt het. En die echte Brusselaars zagen hun ploeg uiteindelijk winnen met 1-0.

Onder een stralend blauwe hemel heeft zich om 12 uur al een zee van blauw en geel verzameld vlak voor het Joseph Marienstadion in Vorst. Om 13.30 start opnieuw een belangrijke Brusselse derby, net zoals op de eerste speeldag van de Jupiler Pro League toen Union Anderlecht versloeg met 1-3. Klein verschil: Union Sint-Gillis staat intussen op één, RSC Anderlecht 'slechts' op plaats vier. Volgens de fans is het duidelijk: het is de dag dat Union Anderlecht van de troon kan (en uiteindelijk zal) stoten als ‘ploeg van ‘t stad’.

'Echte Brusselaars zijn voor Union'

Anderlecht moet winnen van Union als het de titel nog wil. De fans van Union, die zijn voor de start van de match allang blij het zo ver geschopt te hebben.

Union-Anderlecht.jpg
© SD
| Fred Tiermont is al fan van Union sinds hij zes jaar oud is.

“Wij komen van heel ver. Anderlecht heeft een mooie geschiedenis, maar wij hebben ook onze geschiedenis. De echte Brusselaars zijn voor Union,” zegt Fred Tiermont (49), fan sinds hij zes jaar oud is. Tiermont wordt emotioneel wanneer hij denkt aan zijn overleden vader, een grote Union-fan. “We zijn al drie generaties supporter van Union. Mijn vader die er spijtig genoeg niet meer is, heeft altijd gezegd: je gaat Union nooit op nummer één zien staan. Ik weet niet of we de titel zullen winnen, maar dat we nu op één staan is al geweldig.”

Ook Paul De Block (67) is al tientallen jaren abonneehouder en is vooral blij dat hij ondanks de coronamaatregelen de match live kan volgen. Hij kan bijna niet geloven hoe ver zijn club is gekomen. “Vorig jaar zijn we overgeschakeld van tweede naar eerste klasse en nu hebben we kans om kampioen te spelen. Ongelooflijk.”

Union-Anderlecht.jpg
© SD
| Paul De Block (links) met medesupporter Guy.

Geen vol stadion

Rond het stadion zijn echter geen supporters van Anderlecht te bespeuren. In de aanloop naar de match had Union Sint-Gillis besloten om enkel een beperkt aantal abonnementhouders toe te laten in het kader van de coronamaatregelen. Veel Union-fans betreuren het dat vanwege de coronmaatregelen geen vol stadion mogelijk is.

union-anderlecht.jpg
Union-fan Pieter houdt de hand van zijn mama vast.

Omdat de politie wind had gekregen van Anderlecht-supporters die toch vanop de heuvels in het Dudenpark de match zouden willen volgen, heeft die Anderlecht-supporters op het volledige grondgebied van Vorst verboden.

Op de heuvels van het Dudenpark zien we geen Anderlecht-supporters, wel enkele Union-supporters die niet in het stadion zijn geraakt.

272157090_4804398076309096_8479720354864814235_n.jpg
© SD
| Vanop de heuvels in het Dudenpark proberen enkele Union-fans de match nog mee te pikken.

“Dat er geen Anderlecht-supporters zijn is een voordeel voor Union. Het is zeker kalmer daardoor. Maar het is ergens ook triest voor hen dat ze hun team niet kunnen zien,” zegt Thibaut (21). Samen met zijn vrienden Joachim (21) en Remy (20) zijn ze al enkele jaren fan van blauw-geel. Al is dat niet evident in het RSCAnderlecht-minnende Brussel. “Ik ken veel Anderlecht-supporters en tussen ons is er een gezonde rivaliteit, we plagen elkaar af en toe. In het begin vonden ze Union tof en lief, maar sinds we op één staan, begint het hen steeds meer te storen.”

272157073_529449344899111_8122262780156936713_n_1.jpg
© SD
| Thibaut (21), Joachim (21) en Remy (20).

“Niemand had kunnen geloven dat dit zou gebeuren aan het begin van het seizoen. Het is een droom. Deze match staat al maanden in mijn agenda aangeduid,” aldus Thibault nog. “We hebben dit seizoen opnieuw gezien dat zelfs wanneer we verliezen, we zullen blijven zingen alsof we gewonnen hebben. Dat is de kracht van Union.”

De drie vrienden merken dat de club de laatste jaren meer fans krijgt uit alle hoeken van Brussel of zelfs uit het hele land. Ze horen niet alleen nog Frans onder de fans, maar ook steeds meer Nederlands of Engels.

Lokaal

Een van die Engelstalige fans is Daniel, een Amerikaan die intussen al enkele jaren in Brussel woont en Union al volgt sinds ze in tweede klasse spelen. Samen met twee Argentijnse Brusselaars, Roger en Andres, volgt hij al twee jaren Union.

272739724_404448578100942_3365905826271066426_n.jpg
© SD
| V.l.n.r.: Amerikaanse Brusselaar Daniel en Argentijnse Brusselaars Roger en Andres.

Roger volgt de club al sinds 2005, toen speelde Union nog in derde klasse. “Toen ik in België kwam, wou ik een club die passioneel, lokaal en cool is, en dat is Union zeker. Heel Brussels, en tweetalig. Dat ze nu in eerste klasse spelen en op de eerste plaats staan is een mirakel, ik kan het niet geloven. Anderlecht is nu zelfs bang voor ons.”

Maelane (15) komt al jaren naar de matchen van Union met haar vader Frederic (41). Toch blijven ze bescheiden over het succes van Union. “Het is een belangrijke dag. We kunnen de beste ploeg van Brussel worden, maar we blijven met de voetjes op de grond.”

union-anderlecht-fans.jpg
Papa Frederic (41) met dochter Maelane (15).

Die bescheidenheid blijkt later nergens voor nodig. Dankzij een doelpunt van Casper Nielsen wint Union, en wordt de club zo (minstens even) de 'club van 't stad'.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?