RSCA maakte vanochtend bekend dat de samenwerking met trainer Felice Mazzu wordt stopgezet na tegenvallende resultaten. In afwachting van de aanstelling van een nieuwe hoofdcoach neemt RSCA Futures-coach Robin Veldman de taak van Mazzu tijdelijk over. Hoe het nu verder moet met paars-wit? "Anderlecht is een club in volle crisis," aldus voorzitter Vandenhaute. "Het is tijd om met de hele RSCA-familie in de spiegel te kijken."
Vandenhaute: 'Hele RSCA-familie moet in de spiegel kijken'
Lees ook: Dit was dag 3 op Couleur Café
"Anderlecht is een club in volle crisis. Het is tijd om met de hele RSCA-familie in de spiegel te kijken." Zo begint clubvoorzitter Wouter Vandenhaute de persconferentie over het ontslag van T1 Felice Mazzu. Na de zoveelste nederlaag dit seizoen zondagavond op Sclessin - de wedstrijd werd door wangedrag van Anderlecht-supporters gestaakt waardoor het een forfaitnederlaag wordt - zat er niets anders op dan de voormalige trainer van concurrent Union op straat te zetten.
Dat werd maandagochtend beslist op een crisisoverleg in Tubeke, waar Mazzu het nieuws te horen kreeg. "Het gesprek met Felice was vriendelijk. We hebben hem ontslagen, want de resultaten waren er niet. We hebben vijf maand lang goed samengewerkt, maar hij begreep dat ik geen keuze had," zegt Vandenhaute. "Dat is gebeurd met veel respect."
Mazzu, een foute keuze?
Ongeveer vijf maanden geleden werd Mazzu voorgesteld als de nieuwe opvolger van Vincent Kompany. Of dat toen een foute keuze was? "De redenen waarom we bij Mazzu waren uitgekomen waren alleszins niet fout. Op het moment dat we moesten nadenken over een opvolger voor Vincent wilden we iemand met ervaring, een people manager. We waren er van uit gegaan dat Felice iets extra ging toevoegen aan wat er al stond, maar we hebben helaas vastgesteld dat dat niet het geval is."
"Op een bepaald moment slaan de twijfels toe en is het vertrouwen weg," wees Vandenhaute naar een aantal verliezen waar RSCA volgens hem minstens een punt had moeten pakken.
Als coach van Union werd Mazzu vorig seizoen nog verkozen tot beste trainer in de Pro League. "Het is duidelijk dat hij niet van de ene dag op de andere een slechte coach wordt. Het ligt niet alleen aan de trainer," beseft de clubvoorzitter. "We stellen vast dat veel pijnpunten van de voorbije twee jaar dit seizoen nog feller naar de voorgrond komen."
Spelers
Zo komt er dit seizoen vanuit supportershoek heel veel kritiek op de huidige spelersgroep. Die zou op het veld te weinig vechtlust tonen. Vandenhaute: "Uiteraard ligt een belangrijk deel van de verantwoordelijkheid bij de spelers. Ik ben ervan overtuigd dat deze spelersgroep veel meer moet kunnen brengen dan wat ze vandaag doet. Zij zijn diegenen die ons op de kortste termijn uit de crisis kunnen helpen."
Maar op die korte termijn volgen nog enkele moeilijke wedstrijden. In de Pro League komen nog voor de start van het WK de duels tegen Antwerp en Racing Genk. "Boeken we de komende weken goede resultaten, kunnen we herademen. Maar omgekeerd kan het ook slechter. Men zegt: 'het dieptepunt is bereikt.' Maar het kan altijd dieper."
De man die moet voorkomen dat Anderlecht de komende weken nog dieper zakt, is Robin Veldman. De Nederlandse dertiger was tot nu toe coach van de U23-ploeg, die momenteel vijfde staat in 1B. Een langetermijnoplossing is het niet. "Robin neemt gedurende enkele weken over en wij gaan op zoek naar een nieuwe coach."
Volgens Vandenhaute moet er niet al te snel iemand aangeduid worden als nieuwe T1. "Eerst moet de interne analyse gemaakt worden, maar er zijn genoeg kandidaten. Ik sluit ook niet uit dat het een onbekende naam wordt."
Nog volgens de voorzitter is de grootste uitdaging voor Anderlecht om de komende maanden voor een cultuuromslag binnen de club te zorgen. "De spelers vechten niet genoeg voor de club. Dat is iets waar we nog veel werk aan hebben." Zelf is Vandenhaute ook het mikpunt van kritiek onder supporters. Sommigen eisen zelfs zijn ontslag. "De dag dat het hier niet meer over personen gaat, zal Anderlecht vooruitgaan."
'Machteloos tegenover hooligans'
Tijdens de persconferentie kwam de clubvoorzitter nog terug op de incidenten in Luik. Dat de supporters gefrustreerd zijn kan hij begrijpen. "Mijn paars-wit hart is even ontgoocheld, maar ik kan niet anders dan het gedrag van een heel klein deel van onze fans onvoorwaardelijk veroordelen," aldus Vandenhaute. "Wat we gezien hebben hoort niet thuis op een voetbalveld. Ik schaam me, net als heel Anderlecht. Dit brengt ons alleen maar in een diepere crisis."
De CEO van de Pro League Lorin Parys reageerde snel en scherp op de incidenten, waarbij twintig fans en drie agenten gewond raakten, en kondigde ook een boete van 50.000 euro aan. Die gaat Anderlecht "op een sportieve manier" aanvaarden, maar volgens Vandenhaute staat de club "machteloos" tegenover het supportersgeweld.
"We hebben een heel groot probleem in het Belgisch voetbal. De hooligans zijn veel beter georganiseerd dan de politie en weten veel beter hoe technologie te gebruiken. We moeten samenzitten met de overheid, want dit kunnen we niet alleen aanpakken. Het is hoog tijd dat de maatschappelijke en emotionele waarde van voetbal in de maatschappij op een positieve manier gezien wordt."
Lees meer over: Anderlecht , Sport , Felice Mazzu , Live , RSCA Anderlecht
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.