Vanhengel: 'Ook meertalige voetbalclubs moeten kunnen'

© tvbrussel
01/07/2008
Vlaams minister van Sport Bert Anciaux (Vl.Pro.) wil een Vlaamse voetballiga oprichten. Brusselse clubs kunnen dan lid worden in ruil voor veel geld. Maar dat vindt Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) een slecht idee.

Kiezen Brusselse voetbalclubs voor de Vlaamse voetballiga, dan kunnen ze geld krijgen uit de Vlaamse pot van 3,5 miljoen euro voor jeugdvoetbal. Het aanbod komt van Vlaams minister Anciaux.

Maar Brussels minister Vanhengel wil niet dat Brusselse clubs moeten kiezen voor de Waalse of Vlaamse voetballiga. "Men mag de Brusselse clubs niet dwingen om te kiezen tussen communautaire regimes op basisi van centen. We moeten de middelen vinden om die centen uit te delen, of die club Nederlandstalig is of niet. Tweetalige en meertalige clubs moeten ook kunnen."

Tussen 2006 en 2009 krijgen de Brusselse voetbalclubs subsidies van het Brussels Gewest. Het geld dient voor de opleiding van jonge spelers en voor infrastructuur. Union Saint-Gilloise ontvangt bijvoorbeeld 550.000 euro per jaar. FC Brussels krijgt 1 miljoen euro per jaar. Dat geld willen de clubs niet kwijt. Maar als ze na 2009 geen of minder geld van Brussel krijgen, sluiten veel clubs een toetreding tot de Vlaamse voetballiga niet uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni