'Vechten doe je in de ring, niet op straat'

Francis Marissens
© Brussel Deze Week
13/05/2010
De hoofdstad is een sportclub rijker. Kersvers, nog zoekend naar structuur en naam, maar met een groot potentieel. Want dat lucha libre ook aanslaat bij een jeugdig Brussels publiek, bleek op het Mexico-festival, onlangs in Bozar.

Lucha libre is een Mexicaanse vorm van catch, een soort worstelen dat het midden houdt tussen harde sport en acteren, opgevoerd met veel zin voor volks spektakel. Op vraag van Bozar liet een groepje jongeren van Buurtsport zich in drie maanden klaarstomen voor een demonstratieshow. Simba 'Shaolin' Bafuka zette er als trainer-worstelaar zijn schouders onder. Hij trekt ook de nieuwe club. "Voorlopig zijn we nog beperkt in onze middelen. We trainen op zaterdag en zondag en hebben maar één goeie mat. Dat zouden er vier moeten zijn, maar zo'n ding kost toch 900 euro. En voor een nieuwe ring tel je al snel 18 tot 25.000 euro neer. Een catchring is niet hetzelfde als een boksring: de koorden zijn anders, de vloer veerkrachtiger."

"Vechten doe je in de ring, niet op straat. Met Buurtsport letten we heel erg op het socia­le en op het educatieve aspect. De groepsgeest doet de rest. Onlangs was er een jongere die in een park wat van zijn kunstjes wou laten zien, maar hij werd door de anderen terechtgewezen: bewijs jezelf tegen andere atleten, en doe dat binnen de club."

"Denk maar niet dat we vooral op elkaar slaan: de trainingen zijn heel fysiek, maar ook plezant. Worstelen voor de kleintjes, dat is trekken en duwen zonder elkaar pijn te doen. Elkaars sokken proberen uit te trekken, dat is gieren! En tegelijkertijd vermoeiend, mocht ook een papa onlangs aan den lijve ondervinden. Hij was helemaal gewonnen."

De clubnaam ligt nog niet vast: Los Tigres de Oro klinkt exotisch, maar Brussels Young Wrestling Style dekt volgens Bafuka beter de lading. "Omdat we nog een eigen stijl aan het ontwikkelen zijn, die veeleer gebaseerd is op het pure worstelen. Lucha libre is al een afgeleide, afgestemd op luchadores die allemaal achttien of ouder zijn. Veel meer dan de brute Amerikaanse tv-catch met zijn gratuite geweld leunt lucha libre nog dichter aan bij de sport zelf, met veel acrobatie en techniek. Maar wij proberen een versie voor een jonger publiek op poten te zetten. De turbulente jaren van de tieners, dáár ligt onze uitdaging, niet bij de 18-plussers. Als je goed gewerkt hebt met de jongeren, dan ontsporen die niet op latere leeftijd."

:: Meer info via 02-412.03.50 en www.buurtsportbrussel.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni