Voor de zoveelste keer zakten woensdagavond ontevreden RWDM-supporters af naar de gemeenteraad van Molenbeek. Maar de gemeente wou niet ingaan op de vraag van de oppositie om opnieuw een discussie te voeren over de kwestie-RWDM.

Die nieuw opgerichte club wil opnieuw in het Edmond Machtensstadion spelen, maar de onderhandelingen daarover met hoofdhuurder White Star zitten muurvast. De gemeente kan of wil White Star niet dwingen om tot een akkoord te komen, tot grote onvrede van de 400 aanwezige supporters.

Burgemeester Schepmans (MR) zei alleen dat het belangrijk is dat beide clubs blijven onderhandelen. De zitting moest even geschorst worden vanwege ophef in de zaal, maar tot geweld kwam het niet. Bij zowel initiatiefnemers als supporters van RWDM overheerste de ontgoocheling.

"Woensdagmorgen zat ik bij een overleg met de advocaat van White Star, maar zij lachen ons gewoon weg", zegt Danny Vander Eeckt, een van de mensen achter het nieuwe RWDM. "De gemeente heeft gezien dat we hier met honderden mensen zijn. Gaan ze ons dit nu echt niet gunnen? Gaan ze dan echt de kaart trekken van een opportunistische club die voor zeventig toeschouwers komt voetballen?", aldus Vander Eeckt.

Gemeentebelangen uit de meerderheid?
De volledige oppositie verliet de zaal uit protest tegen de gang van zaken. En de partij Gemeentebelangen overweegt na deze zaak om de meerderheid in Molenbeek te verlaten. Zij traden pas enkele maanden geleden toe tot de meerderheid. Dirk Berckmans verklaart waarom hij de zitting verlaten heeft. "We hebben ons van bij het begin geëngageerd voor RWDM, en dat maakte deel uit van onze overeenkomst om toe te treden tot de meerderheid", zegt hij. "Nu zien we dat de zaak allesbehalve correct verloopt. Bij White Star en enkele leden van de meerderheid is er sprake van sabotage."

Jef Van Damme (SP.A) vindt de band tussen de gemeente en White Star, en vooral hun manager John Bico, niet aanvaardbaar. "Dit gaat niet meer over het belang van de Molenbekenaren of over het belang van RWDM. Het is heel duidelijk dat Bico een zakenman is die geld wil verdienen. Met het exclusiviteitscontract dat hij met de gemeente heeft kan hij dat doen, en hij heeft dat gekregen omdat hij goede connecties heeft met de huidige meerderheid. In de meerderheid zitten mensen die financiële belangen hebben bij White Star (de voorzitter van de gemeenteraad Michel Eylenbosch (MR) is operations manager bij White Star, nvdr.). Dat is belangenvermenging, en ik vind dat justitie hier een onderzoek naar zou moeten openen", aldus Van Damme.

De oppositie overweegt om een nieuwe, speciale gemeenteraad in te roepen, volgende week donderdag. Of die er komt zal afhangen van RWDM zelf. De vraag is of ze zelf nog willen doorgaan. Zij wachten vandaag nog op een ultiem voorstel van de gemeente.

De supporters riepen gisteren alvast op om een ander stadion te zoeken, maar het is maar de vraag of de investeerders achter RWDM aan boord blijven indien de club niet in het Edmond Machtensstadion kan spelen.

De tijd dringt alvast voor RWDM: "Onze sportief manager moet aan een ploeg kunnen bouwen. We hebben spelers die klaarstaan om te tekenen, maar die kunnen niet blijven wachten. Over een maand hebben die allemaal een andere ploeg. We hebben geen tijd meer, en onze tegenstanders gebruiken dat tijdsgebrek tegen ons", zegt Vander Eeckt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni