Felice Mazzu, trainer van Union Saint-Gilloise en Vincent Kompany, trainer van RSC Anderlecht

| Felice Mazzu, trainer van Union Saint-Gilloise en Vincent Kompany, trainer van RSC Anderlecht.

Verlaat Vincent Kompany straks Anderlecht en volgt Mazzu hem op?

KVDP
© BRUZZ
25/05/2022

Het ziet er steeds meer naar uit dat Vincent Kompany straks geen coach van RSCA meer is. De kans lijkt groot dat hij terug naar Engeland keert om Burnley weer in de Premier League te krijgen, maar ook een avontuur in de Bundesliga is niet uitgesloten. Als Kompany vertrekt, kijkt RSCA naar Union-coach Felice Mazzu als vervanger. Tussen Mazzu en paars-wit zouden er gesprekken lopen.

In de zomer van 2019 keerde Vincent Kompany terug naar het Astridpark om er de trainersrol over te nemen bij de club van zijn jeugd. Kompany heeft zijn jeugdopleiding in Anderlecht gevolgd en startte zijn profcarrière ook bij paars-wit als zeventienjarige jongen. Na meer dan tien jaar op het hoogste niveau in Engeland bij Manchester City was Kompany dus terug, eerst voor een seizoen als speler/trainer, daarna als voltijds coach.

Makkelijk was Kompany's opdracht niet, maar dit seizoen loodste hij zijn ploeg naar de bekerfinale én zorgde hij voor een ticket voor Europees voetbal. Toch lijkt het erg onzeker dat hij paars-wit aan het begin van volgend seizoen nog zou leiden.

De clubleiding zou minder tevreden zijn over afgelopen seizoen dan Kompany zelf, merkte Sporza-journalist Peter Vandenbempt deze week op. "Ze hebben zich ook redelijk gestoord aan zijn positieve communicatie. Hij zei drie weken geleden al dat het seizoen voor hem geslaagd was en bleef herhalen dat je 'ofwel geld ofwel geduld moet hebben'," zei Vandenbempt in de laatste aflevering van Extra Time.

Kompany zou zelf gefrustreerd zijn over het gebrek aan middelen bij paars-wit. Met het beschikbare budget is het onmogelijk om een kampioenenploeg te bouwen, klinkt het. "We zitten de komende dagen samen met de clubleiding om het seizoen te evalueren en de doelstellingen voor volgend seizoen op papier te zetten”, zei Kompany zelf na afloop van de laatste wedstrijd dit seizoen.

Engeland of Duitsland?

Verschillende clubs toonden al even interesse om de 36-jarige Brusselaar aan te stellen. Onder meer van Burnley - de Engelse club eindigde dit seizoen achttiende en degradeert dus naar de Championship, zeg maar de Engelse tweede klasse - en Bundesliga-clubs Borussia Mönchengladbach en Vfl Wolfsburg was geweten dat zij interesse hebben. Voor Kompany ging de deur van die laatste club dicht met de aanstelling van Nico Kovac.

Dat Kompany de mauves zou achterlaten voor een Engelse tweedeklasser werd door kenners als onwaarschijnlijk gezien, zeker nu hij komend seizoen Europees zou kunnen spelen met Anderlecht. Toch zijn er gesprekken aan de gang met Burnley, schrijft de Amerikaanse sportnieuwswebsite The Athletic.

Volgens de site zou Kompany op een shortlist staan die nog uit twee andere kandidaten bestaat. "Tegen het einde van volgende week hoopt Burnley een nieuwe trainer te hebben", aldus The Athletic. Een nieuw avontuur in de Bundesliga - dan niet bij Wolfsburg - lijkt ook nog niet uitgesloten. Als ex-speler van Hamburg kent Kompany ook die competitie goed. Voor Borussia Mönchengladbach zou Kompany een plan B zijn. Naast die club zou in Duitsland ook Schalke 04 interesse hebben in Kompany. Na een seizoen in de Duitse tweede klasse keert de club uit Gelsenkirchen terug naar het hoogste niveau, de Bundesliga.

Bij RSCA heeft Kompany nog een contract voor twee seizoenen, maar volgens transferexpert Fabrizio Romano staat het nu al vast dat hij Anderlecht verlaat. Dat betekent dat paars-wit op zoek moet naar een nieuwe coach. Dat zou wel eens Union-trainer Felice Mazzu kunnen worden. "Hij is de favoriet voor Anderlecht en er zijn gesprekken aan de gang", aldus Romano. "Uit het buitenland heeft Kompany twee aanbiedingen."

Nog volgens Romano is de deal tussen Kompany en Burnley zo goed als rond. "Beide partijen hebben in het geheim al wekenlang onderhandeld", aldus de Italiaanse transferjournalist. Ook de Britse krant The Guardian schrijft dat Kompany zo goed als zeker coach van Burnley wordt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni