Vier matchen EK 2020 op Parking C

© brusselnieuws.be
19/09/2014

Brussel mag vier wedstrijden organiseren voor de eindronde van het Europees kampioenschap voetbal in 2020. Dat heeft de Europese voetbalbond Uefa zopas bekendgemaakt. Het gaat om drie groepswedstrijden en een achtste finale.

Brussel hoopte op een kwartfinale maar moet zich tevreden stellen met een achtste finale. Daarnaast komen er ook drie groepswedstrijden. Mogelijk zit daar ook de openingswedstrijd bij, maar dat wordt pas in 2016 beslist. "We zullen nog vechten voor de openingsmatch", reageert Brussels schepen en voortrekker van de kandidatuur Alain Courtois.

Recent bleek nog dat de kaarten gunstig lagen voor Brussel. De Uefa kwam immers met een positief rapport. Daarin werden de troeven van Brussel onderstreept. Brussel heeft voldoende ervaring met (de beveiliging van) grote evenementen, denk maar aan de Europese toppen en betogingen, en heeft ook voldoende hotelcapaciteit en de nodige randinfrastructuur (luchthaven, metro enz.). De politieke wil lijkt ook aanwezig, over de partij- en gewestgrenzen heen.

Toch was er ook een belangrijk minpunt: er is nog geen stadion dat aan de eisen van de Uefa voldoet. Daarom wordt wel een groot nieuw stadion gepland op Parking C, ter vervanging van het Koning Boudewijnstadion. Maar terwijl de meeste kandidaat-speelsteden al beschikken over een functionerend stadion of eentje in aanbouw, is de nieuwe voetbaltempel bij de Heizel nog niet vergund. Maar blijkbaar hebben de vergevorderde plannen en politieke consensus de Uefa toch kunnen overtuigen.

Voor de jubileumeditie in 2020 wordt het Europees kampioenschap uitzonderlijk over heel het continent gespeeld. De wedstrijden zullen plaatsvinden in dertien steden, waaronder dus Brussel. Of strikt genomen Grimbergen, want Parking C, locatie van het nieuwe stadion, is wel eigendom van de Stad Brussel, maar ligt op het grondgebied van buurgemeente Grimbergen.

De andere speelsteden zijn München, Baku, Sint-Petersburg, Rome, Kopenhagen, Boekarest, Amsterdam, Dublin, Bilbao, Budapest en Glasgow. De halve finales en en finale zullen plaatsvinden in Londen.

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, Eurostadion

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni