Vincent Kompany stopt met voetballen en wordt coach van Anderlecht

ADD
© BRUZZ
17/08/2020
Updated: 17/08/2020 11.40u
Ook in:
nl fr

Vincent Kompany zet op 34-jarige leeftijd een punt achter zijn carrière als voetballer. Hij wordt per direct coach van RSC Anderlecht en neemt bij paars-wit de taken over van Frank Vercauteren. Kompany ondertekende een contract voor vier seizoenen. "Ik ben snel tot de conclusie gekomen dat dit project mijn prioriteit is, boven het EK met de Rode Duivels", zei Kompany op een persconferentie.

"Ik mag met fierheid terugblikken op mijn carrière. Nu, op 34-jarige leeftijd, kan ik zeggen dat het genoeg is geweest," legt Kompany uit op de persconferentie. "Het is vrij simpel: ik heb vorig jaar op een fantastische wijze afscheid genomen van de Premier League en Manchester City om naar RSCA te komen, al wetend dat club zich in een moeilijke fase bevond en dat het niet zomaar snel op te lossen was," vertelt hij. "De bedoeling was altijd al om een ziel en identiteit terug te brengen in de club en niet alleen resultaten, want dat kunnen anderen ook. Die dubbele rol als speler-manager klopte daarvoor niet meer en zo ben ik snel tot de conclusie gekomen dat het project mijn prioriteit is, boven het EK met de Rode Duivels. "

Ruim een jaar geleden zorgde de verdediger voor een verrassing van formaat door zijn terugkeer naar paars-wit aan te kondigen, na elf seizoenen bij Manchester City. Hij zou bij Anderlecht drie seizoenen aan de slag gaan als speler-manager, maar dat voornemen wordt dus niet helemaal werkelijkheid.

Kompany is een jeugdproduct van RSCA, de club waarvoor hij op 17-jarige leeftijd zijn profdebuut maakte. De verdediger verliet Anderlecht na twee landstitels in 2006 voor het Duitse Hamburg. In 2008 kwam hij terecht in Manchester, waar hij uitgroeide tot een clubicoon. Met Manchester City won Kompany vier keer de Premier League, twee keer de FA Cup en vier keer de League Cup.

Een maand geleden blesseerde Kompany zich aan de adductoren in de oefenwedstrijd tegen Saint-Étienne. Sindsdien stond hij aan de kant. Volgens verschillende media waren er spanningen tussen Kompany en Vercauteren over de speelwijze.

Het was de algemene verwachting dat Kompany volgend jaar nog met de Rode Duivels zou aantreden op het EK. Bondscoach Roberto Martinez mag dat alvast uit zijn hoofd zetten. Kompany verzamelde 89 caps voor de nationale ploeg, waarmee hij op het WK 2018 de bronzen medaille behaalde.

Frank Vercauteren werd in oktober 2019 als T1 aan boord gehaald, als opvolger van de Welshman Simon Davies. Vercauteren loodste Anderlecht eerder als hoofdcoach tweemaal naar de landstitel (2006 en 2007).

Reporter Maarten Verdoodt was bij de persconferentie in het Lotto Park in Anderlecht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni